Torta od sira (Cheesecake)


Sastojci

20 dkg keksa Lada (Kraš)
10 dkg maslaca

400 g krem sira (Philadelphia, Vivis...)
2 jaja
1 žlica limunovog soka
150 g šećera
1 vanilin šećer

2 kisela vrhnja, crvena Dukat
3 žlice šećera
1 vanilin šećer


Priprema:

Smrvite kekse, rastopite maslac pa ga prelijte preko keksa i zamiješajte jednoličnu smjesu. 

Kalup za tortu obložite masnim papirom, a  pećnicu zagrijte na 180°C.

Smjesu keksa i maslaca istresite u kalup za tortu, ravnomjerno je rasporedite po dnu i zagladite površinu pa ostavite u hladnjaku da se malo stegne.

Od 2 bjelanjka i limunovog soka istucite čvrsti snijeg, u drugoj posudi žumanjke pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Miješajte žumanjke električnom mješalicom dok ne posvijetle pa potom im dodajte krem sir. Nastavite miksati dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju lagano u žumanjke 
umiješajte ranije pripremljeni snijeg od bjelanjaka. Dobivenu masu lagano izlijte u kalup s keksima, koji ste prije toga s vanjske strane obložili aluminijskom folijom tako da postane vodonepropusan.

Kalup sa smjesom za tortu stavite u veću tepsiju za pećnicu. Oko kalupa u tepsiju ulijte oko 2 cm kipuće vode.

Tako pripremljen kalup stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite  25 - 30 minuta na 180°C.
Površina torte treba ostati glatka i ravna, ne smije se raspucati. Također, ne treba se ni zarumeniti niti zapeći.

U međuvremenu dobro pomiješajte kiselo vrhnje, šećer i vanilin šećer.

Pečenu smjesu izvadite iz pećnice i ravnomjerno prelijte smjesom vrhnja i šećera pa sve zajedno vratite u pećnicu i pecite još 10 minuta. 

Gotovu tortu izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa preko noći ostavite u hladnjaku da se u potpunosti stegne.

Prema želji, torti od sira možete dodati 👉 preljev od borovnica.






Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.