20 dkg keksa Lada (Kraš)
10 dkg maslaca
400 g krem sira (Philadelphia, Vivis...)
2 jaja
1 žlica limunovog soka
150 g šećera
1 vanilin šećer
2 kisela vrhnja, crvena Dukat
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
Priprema:
Smrvite kekse, rastopite maslac pa ga prelijte preko keksa i zamiješajte jednoličnu smjesu.
Kalup za tortu obložite masnim papirom, a pećnicu zagrijte na 180°C.
Smjesu keksa i maslaca istresite u kalup za tortu, ravnomjerno je rasporedite po dnu i zagladite površinu pa ostavite u hladnjaku da se malo stegne.
Od 2 bjelanjka i limunovog soka istucite čvrsti snijeg, u drugoj posudi žumanjke pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Miješajte žumanjke električnom mješalicom dok ne posvijetle pa potom im dodajte krem sir. Nastavite miksati dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju lagano u žumanjke
umiješajte ranije pripremljeni snijeg od bjelanjaka. Dobivenu masu lagano izlijte u kalup s keksima, koji ste prije toga s vanjske strane obložili aluminijskom folijom tako da postane vodonepropusan.
Kalup sa smjesom za tortu stavite u veću tepsiju za pećnicu. Oko kalupa u tepsiju ulijte oko 2 cm kipuće vode.
Tako pripremljen kalup stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 25 - 30 minuta na 180°C.
Površina torte treba ostati glatka i ravna, ne smije se raspucati. Također, ne treba se ni zarumeniti niti zapeći.
U međuvremenu dobro pomiješajte kiselo vrhnje, šećer i vanilin šećer.
Pečenu smjesu izvadite iz pećnice i ravnomjerno prelijte smjesom vrhnja i šećera pa sve zajedno vratite u pećnicu i pecite još 10 minuta.
Gotovu tortu izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa preko noći ostavite u hladnjaku da se u potpunosti stegne.
Nema komentara:
Objavi komentar