Sastojci:
2 šalice glatkog brašna
3 žličice praška za pecivo
½ žličice soli
¾ šalice šećera
1 jaje
1 šalica mlijeka
¼ šalice ulja
Zagrijte pećnicu na 200°C.
Pomiješajte zajedno brašno, prašak za pecivo, sol i šećer.
U drugoj zdjeli dobro istucite jedno jaje. Pjenjačom u jaje umiješajte ulje i mlijeko.
U smjesi s brašnom u sredini napraviti udubljenje te u njega, polagano, ulijte smjesu s jajetom. Lagano promiješajte sve sastojke tako da dobijete jednoličnu smjesu. Nemojte prejako i naglo miješati jer će vam smjesa postati gnjecava i teška.
Tijesto izlijevajte u obložene kalupe za muffine.
Tepsiju stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 25 minuta tj. dok ne porumene i dok zabodena čačkalica iz muffina ne izađe u potpunosti čista.
Ovo je osnovni recept za muffine. Mogućnosti za adaptaciju su gotovo beskonačne!
Evo nekoliko ideja:
- s borovnicama: umiješajte 1 šalicu svježih ili zamrznutih borovnica
- s malinama: umiješajte 1 šalicu zamrznutih malina
- s grožđicama: umiješajte 1 šalicu grožđica. Grožđice možete prethodno namočiti u rumu. Ako su grožđice veće, nasjeckajte ih
- s datuljama: umiješajte 1 šalicu sitno nasjeckanih datulja
- s kokosom: umiješajte 1 šalicu kokosovog brašna
- s bananom i cimetom: umiješajte 2 zdrobljene banane i žličicu cimeta; kao posip možete koristiti zobenu kašu
- s jabukom, mrkvom i grožđicama: umiješajte ½ šalice sjeckanih jabuka, ½ šalice naribane mrkve, ¼ šalice grožđica i ½ žličice cimeta
- s džemom: nakon što ste zamiješali smjesu, dodajte oko 2 žlice prethodno dobro zamiješanog i omekšanog džema koji potom samo lagano s nekoliko poteza kuhače umiješajte u smjesu; džem može biti od jagode, maline, borovnice, kupine…
- s čokoladom: umiješajte 1 šalicu čokoladnih suza (ili sitno sjeckane čokolade za kuhanje) i 1 žličicu ekstrakta vanilije
- s jagodama: umiješajte 1 šalicu nasjeckanih svježih jagoda i 1 žličicu ekstrakta badema
- s jabukom i cimetom: umiješajte 1 šalicu sjeckanih jabuka posipanih s 2 žličice cimeta
- s bananom i orasima: umiješajte 2 zdrobljene banane i ½ šalice sjeckanih oraha
- s marelicama: umiješajte 1 šalicu sjeckanih marelica iz konzerve; možete dodati i malo suhih marelica; prije pečenja možete ih posipati mješavinom šećera i cimeta
- s makom: umiješajte 2 žlice mljevenog maka i 1 žličicu ekstrakta limuna
- s bundevom: umiješajte 1 ½ šalicu pirea od muškatne tikve, ½ žličice mljevenih klinčića, ½ žličice cimeta, ½ žličice muškatnog oraščića, 50 g grožđica
Za slane varijacije smanjite osnovnu količinu šećera na 2
žlice, a količinu soli povećajte na 1
žličicu.
- s tvrdim sirom: umiješajte 1 šalicu ribanog tvrdog sira (npr. gouda, podravec, tilzit)
- sa slaninom: umiješajte ¼ šalice popržene i izmrvljene hrskave slanine
- s tvrdim sirom i talijanskim začinima: umiješajte 1 šalicu tvrdog sira, ½ žličice češnjaka u prahu i 1 žličicu talijanskih začina (= mješavina suhog origana, bosiljka, ružmarina, mažurana, korijandera, timijana, čubra, papričica)
Savjeti domaćica:
Umjesto ulja kod
slatkih muffina možete koristiti sok od jabuke.
Umjesto običnog mlijeka možete koristiti sojino mlijeko ili sojino mlijeko s
okusom vanilije.
Nema komentara:
Objavi komentar