Sastojci:
Za 4 placke:
4 srednje velika krumpira
prstohvat soli
1/4 šalice brašna + malo za posipanje
1 žlica rastopljenog maslaca
Priprema:
Neoguljene krumpire stavite u veći lonac, potopite vodom i stavite na jaku vatru da voda zakuha. Potom smanjite vatru, poklopite lonac i pustite da se krumpiri skuhaju, oko 25 minuta. Skuhane krumpire procijedite, malo ohladite i ogulite pa ih zgnječite u pire.
U još topao pire dodajte brašno, sol i rastopljeni maslac te zamijesite tijesto.
Na pobrašnjenoj površini dlanovima poravnajte tijesto te ga, s obzirom da će biti vrlo ljepljivo, posipajte brašnom. Valjkom razvaljajte tijesto u krug, na debljinu od oko pola centimetra te ga pobrašnjenim nožem razrežite na četvrtine.
Zagrijte tavu u kojoj namjeravate peći pogače, malo pobrašnite dno tave te pecite na suho, oko 3 minute sa svake strane, tj. dok ne porumene. Pečene pogače malo posolite te poslužite tople.
Ideja:
Kako bi obogatili okus, u tijesto možete dodati luk, češnjak u prahu ili začine po volji.
Placke
tradicionalno
Ključne riječi:
doručak,
hrvatska kuhinja,
irska kuhinja,
irska pogača,
jednostavno,
kruh,
kruh i peciva,
krumpir,
placke,
podravska kuhinja,
pogača,
slano,
slavonska kuhinja,
tradicionalno
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar