Kotonjata


Sastojci:
13 velikih dunja, podjednake zrelosti (bez mrlja)
2 limuna
2 šalice vode
šećer
1 šalica limunovog soka, procijeđenog

Priprema:
Ogulite dunje (kao jabuke) te ih naribajte na najkrupnijoj strani ribeža. Potom ih stavite u lonac, prelijte sokom od 2 limuna i s 2 šalice vode. Kuhajte na najslabijoj vatri dok dunje ne omekšaju, najmanje sat i pol.
Izmjerite količinu skuhane dunje, najbolje u šalicama. Vratite ih na vatru te u njih dodajte jednaku količinu šećera koliko ste izmjerili dunja. Miješajte dok se svi sastojci dobro ne prožmu.

Kuhajte na srednjoj vatri, pazeći da ne zagori. Smanjite temperaturu na najmanje te pustite da još kuha oko sat vremena, povremeno miješajući. Nakon prvih pola sata dodajte 1 šalicu iscijeđenog limunovog soka.
Isprobajte čvrstoću smjese tako što ćete uzeti jednu žlicu dunje i staviti na tanjurić. Ako se ne razlije, smjesa je spremna za stavljanje u tepsiju ili u vatrostalnu posudu. Rasporedite je na debljinu od oko pola centimetra do 1 cm. Ostavite da se suši oko 3 dana, povremeno okećući, dok ne prestane biti ljepljiva. Ako niste smjesu izlili u male kalupe, izrežite je na manje kockice podjednake veličine, da vam bude lakše okretati.
Kada se potpuno stvrdne, stavite slasticu u papirnate kalupe te držite u hladnjaku do posluživanja.

Po želji, kotonjatu možete uvaljati u kristaliće šećera.



Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.