Sastojci:
2 žlice brašna
1 žličica mljevene ili izdrobljene svježe kadulje
1 žličica sušenog i mljevenog timijana
sol, svježe mljeveni papar
4 otkoštena pileća zabatka, bez kože, isječena na kockice (2-3 cm)
2 žlice maslinova ulja
1 žlica maslaca
1/2 šalice isjeckanog luka
2 češnja češnjaka, zdrobljena
225 g šampinjona, nasječenih na kriške
1 žličica soli
1/2 šalice bijelog vina
1 šalica pilećeg temeljca
1/2 šalice slatkog vrhnja
1/2 šalice kiselog vrhnja
1 žlica sjeckanog vlasca za posipanje
Priprema:
U veliku zdjelu umiješajte brašno, kadulju, timijan, sol i papar. Dodajte piletinu i dobro izmiješajte.
Zagrijte veliku i duboku tavu, dodajte maslinovo ulje i potom piletinu te pržite dok lagano ne porumeni. Istresite piletinu u posebnu posudu i ostavite sa strane.
U istoj tavi otopite maslac i dodajte luk, češnjak i gljive. Dobro protresite tavu te potom posolite sadržaj sa žličicom soli kako bi gljive pustile svoju tekućinu. Dinstajte na laganoj vatri dok povrće blago ne porumeni.
Ulijte bijelo vino i pomiješajte, strugajući kuhačom sve s dna tave. Kuhajte oko 2 minute, čekajući da prokuha te da alkohol ishlapi. Dodajte piletinu te kuhajte još oko 5 minuta, a potom ulijte slatko vrhnje. Kuhajte još 10 minuta ili dok se umak ne zgusne.
Uklonite stroganoff s vatre te umiješajte kiselo vrhnje.
Poslužite ga uz tjesteninu ili kuhanu rižu te pospite vlascem.
Nema komentara:
Objavi komentar