400 g kuhanog slanutka
160 g luka, sitno nasjeckanog
120 g lista peršina, sitno nasjeckanog
30 g lista korijandera, sitno nasjeckanog
2 male zelene čili papričice (jalapeno ili serrano)
6 češnjeva češnjaka, protisnuta kroz drobilicu
2 žličice kumina
2 žličice soli
1 žličica mljevenog kardamoma
1/2 žličice mljevenog papra
4 žlice brašna od slanutka (ili običnog glatkog brašna)
1 žličica sode bikarbone
ulje za prženje
sol i papar
Umak:
1 kiselo vrhnje
1 kiselo vrhnje
1 češanj češnjaka, protisnut
prstohvat čili pahuljica
peršinov list, sitno nasjeckan
Priprema:
Priprema:
U sjeckalicu stavite ocijeđeni slanutak zajedno sa češnjakom, lukom, peršinom, korijanderom i začinima pa dobro isjeckajte da dobijete kompaktnu zrnatu smjesu.
Smjesu zatim prebacite u veliku zdjelu, dodajte brašno i sodu bikarbonu, dobro ih izmiješajte, poklopite i ostavite da stoji 30-60 minuta u hladnjaku.
Za to vrijeme pripremite umak. U zdjelici pomiješjte vrhnje, protisnuti češnjak, po želji čili pahuljice i malo sjeckanog peršina. Ostavite u hladnjaku do konzumacije.
Od ohlađene smjese za falafel dlanovima oblikujte manje kuglice ili burgere (promjera ok 4 cm).
Ako vam je smjesa preljepljiva i vlažna, dodajte malo brašna.
Također, ako se smjesa previše mrvi, dodajte malo vode.
U dubljoj tavi zagrijte ulje pa u njemu pržite kuglice do zlatno smeđe boje.
Gotove falafele izvadite na kuhinjski papir koji će im upiti višak masnoće.
Nema komentara:
Objavi komentar