Falafel - pržene kuglice od slanutka

Sastojci:

400 g kuhanog slanutka 
160 g luka, sitno nasjeckanog
120 g lista peršina, sitno nasjeckanog
30 g lista korijandera, sitno nasjeckanog
2 male zelene čili papričice (jalapeno ili serrano)
6 češnjeva češnjaka, protisnuta kroz drobilicu
2 žličice kumina
2 žličice soli
1 žličica mljevenog kardamoma
1/2 žličice mljevenog papra
4 žlice brašna od slanutka (ili običnog glatkog brašna)
1 žličica sode bikarbone
ulje za prženje
sol i papar

Umak:
1 kiselo vrhnje
1 češanj češnjaka, protisnut
prstohvat čili pahuljica
peršinov list, sitno nasjeckan

Priprema:

U sjeckalicu stavite ocijeđeni slanutak zajedno sa češnjakom, lukom, peršinom, korijanderom i začinima pa dobro isjeckajte da dobijete kompaktnu zrnatu smjesu. 

Smjesu zatim prebacite u veliku zdjelu, dodajte brašno i sodu bikarbonu, dobro ih izmiješajte, poklopite i ostavite da stoji 30-60 minuta u hladnjaku.

Za to vrijeme pripremite umak. U zdjelici pomiješjte vrhnje, protisnuti češnjak, po želji čili pahuljice i malo sjeckanog peršina. Ostavite u hladnjaku do konzumacije.

Od ohlađene smjese za falafel  dlanovima oblikujte manje kuglice ili burgere (promjera ok 4 cm). 
Ako vam je smjesa preljepljiva i vlažna, dodajte malo brašna.
Također, ako se smjesa previše mrvi, dodajte malo vode.

U dubljoj tavi zagrijte ulje  pa u njemu pržite kuglice do zlatno smeđe boje.

Gotove falafele izvadite na kuhinjski papir koji će im upiti višak masnoće.
Poslužite toplo uz ranije pripremljeni umak od vrhnja, uz dodatak svježeg povrća, poput rajčice, krastavaca ili zelene salate.






Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.