Pita od jabuka s korom od graham krekera

Ova varijanta pite od jabuka zbog male količine masnoća i zdravih sastojaka prihvatljiva je ne samo za vaše nepce, nego i za zdravlje vašeg srca, vašu tjelesnu težinu i organizam općenito.


Sastojci:


Za graham koru:
1/3 šalice zobenih pahuljica
6 graham krekera
2 žlice sjeckanih oraha
1 bjelanjak
maslac u spreju za podmazivanje


Punjenje:
6 šalica svježih, oguljenih jabuka (Granny Smith, po mogućnosti)
1 žlica limunovog soka
1/2 šalice šećera
1/4 šalice smeđeg šećera
3 žlice brašna
1/4 žličice soli
1/2 žličice cimeta
1/2 žličice ribanog muškatnog oraščića


Za gornju koru:
3/4 šalice brašna
1/4 šalice šećera
1/4 šalice smeđeg šećera
1/4 šalice jabuka umiksanih u pire


Priprema:

Kora:
Zagrijte pećnicu na 180°C.
U sjeckalici za hranu izmiksajte zobene pahuljice, graham krekere i orahe, dok ne dobijete fino zrnatu smjesu. Dodajte bjelanjak te miksajte dok se smjesa ne ujednači. Smjesa bi trebala biti ljepljiva, ne mrvljiva.

Pošpricajte maslacem kalup za pitu (promjer 23 cm). Pretresite smjesu za koru u kalup te je izjednačite i zagladite prstima. Koru također lagano pošpricajte maslacem u spreju. Pecite koru u pećnici oko 10 minuta, potom je izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.

Punjenje:
U zdjeli dobro pomiješajte narezane jabuke, limunov sok, šećer, brašno, sol, cimet i muškatni oraščić. Smjesu potom istresite na prethodno ispečenu koru za pitu.

Gornja kora:
U drugoj zdjeli umiješajte sve sastojke za gornju koru te potom posipajte tu smjesu preko jabuka u kalupu.
Pecite na 180°C još oko  pola sata do 40 minuta, dok gornja kora ne porumeni, a punjenje ne počne i samo krčkati.


Savjet:
Ako nemate sjeckalicu za hranu, kupite fino usitnjene zobene pahuljice, a krekere i orahe možete smrviti tako da ih stavite u vrećicu za zamrzavanje te preko nje nekoliko puta prijeđete valjkom za tijesto.

4 komentara:

  1. GDJE nabaviti maslac u spreju?

    Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ima u Mercatoru i par puta sam vidjela u Billi.
    Ma ne mora ovdje biti u spreju, to je samo iz originalnog recepta! Lim se može "normalnim" maslacem natrackati bez problema :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Molim Vas, gdje ima za kupiti graham krekera? Obišla sam sve veće trgovine, ali bez uspjeha...
    Unaprijed hvala na odgovoru! :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Na engleskom je graham "Whole wheat" i zapravo je dosta čest u trgovinama. Ja ga uzmem u Intersparu ili u Billi - npr. Grancereale, njihovo je sve "punozrnato". U Konzumu obično ima onaj Colussi kreker ( http://online.konzum.hr/images/products/041/04142260l.gif ), taj je isto ok. :)
    Gledajte samo da nemaju previše soli, odnosno - ako su posoljeni, poskidajte višak s krekera prije no ih koristite za pitu.

    Također, za slađu verziju možete umjesto krekera koristiti graham (ili integralne) kekse, Grancereale ili McVitties Digestive su super (http://www.recept.ninasmat.se/bilder/2009/10/Solrosor.jpg).

    OdgovoriIzbriši

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.