Sastojci:
Tijesto:
200 g oštrog brašna
100 g margarina
70 ml ledene vode
malo soli
kalup za torte (26 cm)
Fil:
1,5 - 2 kg jabuka
1/2 šalice smeđeg šećera
2 žlice brašna
1 žličica cimeta
Korica:
1 šalica smeđeg šećera
1 šalica brašna
1/2 šalice margarina
Priprema:
Tijesto se umijesi i utisne u kalup (obavezno morate utisnuti da bude tijesta i sa strane, do pola stranice) koji ste prije toga malo namazali sa margarinom. Dok gulite jabuke, neka bude u hladnjaku.
Jabuke narežemo na kocke, ne moraju biti sitne, bolje su ako su malo veće, mogu biti i ploške, samo da nisu ribane.
Pomiješamo ih sa šećerom, cimetom i brašnom (ako netko želi da fil bude rijeđa neka stavi jednu žlicu brašna).
Rasporedimo ih po tijestu. Ovdje je važno naglasiti da je za pitu najbolji kalup za torte iz tog razloga da jabuke ne bi ispale, pošto je pita dosta visoka.
Pitu ne prekrivamo tijestom nego radimo nešto poput hrskave korice. Sastojci za koricu se umijese i poslažu u obliku trakica ili naribaju po jabukama te se sve stavi još jednom u hladnjak, na 15 minuta.
U pećnici zagrijanoj na 230°C (pećnica na struju) prvo se zapeče oko 15 minuta, a zatim se smanji na 190°C i peče se još 35-40 minuta.
Dobro je ispod staviti neki veći kalup, jer dok se peče, moguće je da iz kalupa curi sok koji jabuke puste.
Vruću pitu možete poslužiti s kuglicom sladoleda.
Nema komentara:
Objavi komentar