Inače, fuul je poznat još i pod nazivima fool, foul, ful, fūl te madames, mudammas, medammis i midammas.
450 g suhog, očišćenog boba (ne svježeg!)
1/2 šalice crvene leće
3 do 4 češnja češjnaka
1 žličica kima
sol
3 žlice maslinovog ulja ili otopljenog maslaca
Priprema:
Namočite bob u vodi, oko 8 do 10 sati. Procijedite.
U velikoj tavi pomiješajte bob, crvenu leću, luk, češnjak i kim te potopite vodom (neka vode bude oko 5 cm iznad boba i leće). Zakuhajte, smanjite temperaturu na minimum, poklopite i kuhajte narednih 8 do 10 sati (možete kuhati preko noći), povremeno skidajući pjenu koja se nakuplja na površini.
Uklonite s vatre te protisnite bob i leću s drobilicom za pire krumpir. Dodajte limunov sok te po ukusu posolite.
Premjestite bob u veliku zdjelu te ga poškropite maslinovim uljem ili rastopljenim maslacem. Servirajte uz pečena ili tvrdo kuhana jaja i lepinje.
Savjeti:
Crvena leća se dodaje radi boje, ali ako želite, možete je izostaviti.
U fuul možete dodati i 1/2 sjeckanog luka i / ili 1 šalicu nasjeckanih rajčica, a kod serviranja možete ga posipati sjeckanim vlascem.
Nema komentara:
Objavi komentar