Sastojci:
1 šalica bijelog graha
1 lovorov list
1 veća mrkva, narezana na tanke ploške
1 sitno nasjeckani luk
3 svežnja celera, sitno nasjeckanog
1 limenka pelata, usitnjenih
100 ml maslinovog ulja
sol i papar
peršin
5-6 šalica vode
Priprema:
Prije pripreme juhe, namačite grah 24 sata te ga ocijedite. Nakon toga u 5-6 šalica vode stavite grah i lovorov list. Kuhajte na laganoj vatri 2 sata. Maknite lovorov list iz zdjele. Dodajte mrkvu, luk i celer te kuhajte na laganoj vatri još 30 minuta. Dodajte pelate, sol, papar i maslinovo ulje i kuhajte 30 minuta. Maknite sa vatre te kod posluživanja posipajte sa malo peršina.
Grci preporučuju da se ova juha posluži uz feta sir posut paprom i origanom te umočen u maslinovo ulje, hrskavi prepečeni kruh, crne masline i slane inćune.
Nema komentara:
Objavi komentar