Sacher torta


Sastojci:
Za tortu promjera 22-24 cm

140 g margarina za kolače
150 g šećera
200 g čokolade za kuhanje
8 jaja
150 g brašna
vanilin šećer
1 žlica šećera u prahu
prstohvat soli
1/2 praška za pecivo

Za premaz:
žlica likera (rakije) od marelica
marmelada od marelica

Za glazuru:
250 g naribane čokolade za kuhanje
120 g margarina za kolače

Priprema:
Čokoladu razmrvite i rastopite na pari. Rastopljena čokolada ne smije biti prevruća - tek topla, da se može liznuti.

Pjenasto izradite margarin sa šećerom, vanilin šećerom i 8 žumanjaka - a na koncu, uz mješanje, dodajte i restopljenu čokoladu. Pomješajte brašno i prašak za pecivo, pa žlicu po žlicu (uz neprekidno mješanje) dodajte u smjesu jaja i maslaca.

Dobro očistite metlice miksera. U 8 bjelanaca dodajte prstohvat soli i žlicu šećera u prahu - pa umutite čvrsti snijeg. Snijeg oprezno umješajte u smjesu brašna i jaja - kuhačom, a ne električnim mikserom.

Kalup za tortu premažite maslacem i pobrašnite. Ulijte tijesto i snažno ga protresite da se izravna. Biskvit pecite na oko 170 st. Celziusa oko 60 minuta.

Da li je tijesto pečeno provjerite drvenim štapićem, čačkalicom ili ražnjićem. Kada zabodete čačkalicu u biskvit, ona mora izaći suha.

Pečeni biskvit oslobodite od kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.
Hladni biskvit prepolovite koncem ili dugačkim nožem.

Četiri velike žlice marmelade stavite u veliku šalicu za čaj, dodajte čep likera od marelice i žustro promješajte.

Doljnji dio torte premažite marmeladom (3-5 mm) i poklopite, a nakon toga tortu premažite i izvana. Malo deblji sloj (2-3 mm) marmelade možete ostaviti na vrhu torte.

 Ako Vam je marmelada pretvrda, možete je razmekšati zagrijavanjem u vrućoj vodi (u kojoj ste prije toga topili čokoladu).

Čokoladna glazura:
Margarin za glazuru prokuhajte na laganoj vatri, dok se ne prestane kipjeti, pa pustite par minuta da odstoji i da se malo ohladi. Margarin prelijte preko izribane ili izmrvljene čokolade i pjenjačom umješajte dok ne dobijete glatku masu.

Ako se za vrijeme miješanja glazura počne stvrdnjavati, omekšavajte je na pari. Dobro je imati pripremljen lonac s vrućom vodom za čuvanje glazure dok premazujete tortu.

Glazuru oprezno premažite preko torte vlažnim, širokim nožem ili slastičarskom špatulom.

Glazuru možete napraviti i od 120 g gorke čokolade, 1 žlice ulja, 60 g margarina, 60 g šećera i 6 žlica vode. Čokoladu i margarin rastopite na pari i dobro pomješajte sve sastojke, pa premažite tortu.




Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.