125 g nasjeckanih badema
125 g maslaca, u komadićima
2 žlice skuhane jake crne kave
200 g kvalitetne tamne čokolade, u komadićima
1/3 šalice kakaa (gorkog)
3/4 šalice mljevenog šećera (nešto krupniji no šećer u prahu, možete ga napraviti u mlincu za kavu)
5 jaja, podijeljenih na bjelanjke i žumanjke
kakao i šlag za serviranje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Namastite dno i stranice kalupa za torte duboke oko 6 cm, s promjerom baze od 23 cm.
Na tavi popecite bademe oko 5 do 10 min ili dok ne postanu blijedozlatne boje. Pustite da se ohlade, a potom ih u sjeckalici nasjeckajte (ne presitno).
U posudi koja može ići u mikrovalnu pećnicu zamiješajte kavu, maslac i čokoladu te je stavite u mikrovalnu pećnicu na srednju jačinu (70%) na oko 2 do 3 minute, tako da svake minute sadržaj promiješate dok ne postane gladak. Dodajte kakao i miješajte dok smjesa ne postane jednolična. Usipajte 1/2 šalice šećera, žumanjke i bademe. Promiješajte.
Električnim mikserom istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Dodajte polako preostalu 1/4 šalice šećera, žlicu po žlicu, konstantno miksajući. Snijeg usipajte u čokoladnu smjesu i promiješajte, a potom izlijte u kalup za pečenje. Pecite oko 40 do 45 minuta (možete i čačkalicom provjeriti je li biskvit pečen).
Izvadite kolač iz pećnice i potpuno ga ohladite. Popustite stranicu kalupa za tortu i oslobodite kolač te ga premjestite na pladanj. Posipajte kakaom i servirajte uz šlag.
Savjet:
U dobro zatvorenoj posudi kolač ima rok trajanja 4 dana.
Nema komentara:
Objavi komentar