20110819

Fuul (bob na egipatski)

Ovaj egipatski specijalitet jako se dugo priprema. Da bi ga sutra ujutro jeli, danas ga ujutro morate početi spremati. Ali rezultat na kraju je vrijedan toga.
Inače, fuul je poznat još i pod nazivima fool, foul, ful, fūl te madames, mudammas, medammis i midammas.




Sastojci:
450 g suhog, očišćenog boba (ne svježeg!)
1/2 šalice crvene leće
3 do 4 češnja češjnaka
1 žličica kima
sol
3 žlice maslinovog ulja ili otopljenog maslaca

Priprema:
Namočite bob u vodi, oko 8 do 10 sati. Procijedite.
U velikoj tavi pomiješajte bob, crvenu leću, luk, češnjak i kim te potopite vodom (neka vode bude oko 5 cm iznad boba i leće). Zakuhajte, smanjite temperaturu na minimum, poklopite i kuhajte narednih 8 do 10 sati (možete kuhati preko noći), povremeno skidajući pjenu koja se nakuplja na površini.

Uklonite s vatre te protisnite bob i leću s drobilicom za pire krumpir. Dodajte limunov sok te po ukusu posolite.
Premjestite bob u veliku zdjelu te ga poškropite maslinovim uljem ili rastopljenim maslacem. Servirajte uz pečena ili tvrdo kuhana jaja i lepinje.

Savjeti:
Crvena leća se dodaje radi boje, ali ako želite, možete je izostaviti.
U fuul možete dodati i 1/2 sjeckanog luka i / ili 1 šalicu nasjeckanih rajčica, a kod serviranja možete ga posipati sjeckanim vlascem.

Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...