20110811

Falafel - pržene kuglice od slanutka

 Sastojci:
400 g slanutka iz konzerve
4 žlice krušnih mrvica
5 češnjeva češnjaka
2 žličice praška za pecivo
4 žlice brašna
1/2 glavice luka
1 žlica sjemenki sezama
250 ml sojinog vrhnja
1 žlica koncentrata rajčice
1 žličica slatke mljevene paprike
1/2 šalice sjeckanog peršinova lista (svježeg)
ulje
sol i papar



Priprema:
Slanutak iz konzerve ocijedimo i stavimo zajedno sa češnjakom, lukom, začinima i praškom za pecivo u električni sjekač.

Sve zajedno dobro izmiksamo dok ne dobijemo grubu vlažnu smjesu (po potrebi dodamo par kapi vode).

Smjesu zatim prebacimo u veliku zdjelu, dodajemo ostatak sastojaka, dobro ih izmiješamo, te sve zajedno pokrijemo i ostavimo da stoji 30 minuta.

Za to vrijeme za umak u zdjelici pomiješamo sojino vrhnje, protisnuti češnjak, po želji mljevene ljute papričice, žličicu koncentrata rajčice i malo sjeckanog peršina.

Od smjese iz zdjele između dlanova, isprva čvrstim, a zatim nježnijim kružnim pokretima oblikujemo male kuglice (manje od marelica).

Ulje ugrijemo tako da bude vruće, ali ne i kipuće, pa u njemu pržimo kuglice do tamno smeđe boje.

Kuglice iz ulja vadimo na kuhinjski papir da im upije višak masnoće, te ih poslužujemo vruće uz umak od sojinog vrhnja i čilija, svježu rajčicu, svježi krastavac, rotkvice i mladi luk.




Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...