20110811

Mađarska baklava


 S obzirom da se u ovu verziju baklave stavlja griz koji zamjenjuje dio oraha, uz kore od lisnatog tijesta - mađarska baklava je kolač koji možete imati redovno na jelovniku, a ne samo za praznike.


Sastojci:
1 paket lisnatog tijesta - za dvije kore
1/2 margarina (125 g)
3 žumanjka
jedna jogurt čaša šećera
jedna jogurt čaša griza
100 g oraha
100 g grožđica
1/2 praška za pecivo
korica limuna



Priprema:
Margarin dobro izmiješati sa žumanjcima, pa dodavati sve ostale sastojke uz stalno miješanje. Na kraju dodati orahe i grožđice, kada je smjesa već gusta i žlicom izmiješati sastojke.

Razdvojite lisnato tijesto na dvije polovice i izvaljajte ga za kore (jednu dolje, a drugu gore) u veličini tepsije. Prvo staviti jedno tijesto u pobrašnjenu tepsiju, pa na njega ravnomjerno rasporediti svu smjesu - i pokriti drugim listom tijesta. Prije pečenja, kolač izrežite u obliku baklave, na rombove ili tzv. dijamante - i to cijelu debljinu kolača, pa i donju koru.

Baklavu pecite na 180 oC - oko pola sata, dok gornja kora ne porumeni. A uvijek možete baklavu i malo bocnuti vilicom, pa ako vam se čini da treba jos malo zapeći, slobodno to napravite, samo pazite da kore ne izgore.

Agda:

500 g šećera raskuhati u sirup s 1 litrom vode. U sirup, kad provri, narezati 1/2 limuna.

Za malo lakšu verziju:

Oko 400 g sećera i 800 ml vode.

2/3 agde preliti po kolaču odmah čim je pečen.

Ako ne želite da vam baklava pliva u agdi, zalijevati agdu dok ne dođe do gornjeg ruba kolača, ali ne preko.


Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...