20110817

Lepinja


Sastojci:
1 svježi kvasac
1/2 šalice tople vode
3 šalice brašna
1 1/4 žličice soli
1 žličica šećera
1 šalica mlake vode
 
Priprema:
Rastopite kvasac u 1/2 šalice tople vode. Dodajte šećer i miješajte dok se ne otopi. Ostavite 10 - 15 min dok kvasac ne odreagira.

U velikoj zdjeli umiješajte brašno i sol.

U sredini napravite malo udubljenje i u njega istresite otopljeni kvasac.

Polako dodajte 1 šalicu tople vode i miješajte drvenom kuhačom dok smjesa ne postane elastična.

Tijesto istresite na pobrašnjenu površinu i ostavite da se odmara oko 10 - 15 min. Tijesto tada više neće biti zbijeno i elastično.

Obložite veliku zdjelu sa slojem ulja i stavite tijesto u posudu. _Zatim okrenite tijesto naopačke, tako da cijelo bude nauljeno.

Ostavite da se diže na toplome oko 3 sata, dok mu se veličina ne udvostruči.

Kada se tijesto diglo, urolajte ga u "zmiju" i razrežite na 10 do 12 manjih dijelova. Dijelove uobličite u loptice i položite na pobrašnjenu površinu. Ostavite da odstoji još oko 10 min.

Zagrijte pećnicu na 260°C, a žicu na koju ćete položiti tepsiju postavite na najnižu razinu (na dno pećnice). Tepsiju također prethodno zagrijte.

Svaku kuglicu tijesta razvaljajte u krugove tako da čine lepinju. Svaka lepinja bi trebala biti 12 - 15 cm u promjeru, debljine oko 0,5 cm.

Svaku lepinju pecite oko 5 minute, dok se ne napuhne. Zatim je okrenite i pecite je još oko 2 min.

Ponovite postupak za svaku lepinju.

 
Napomena:
U kutiji za kruh lepinje mogu stajati oko tjedan dana.



Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...