20110819

Koshari

Koshari je tradicionalno egipatsko jelo od leće, tjestenine i riže. Neki ga zovu i "egipatskim čilijem". U pravilu je to vegetarijansko i vegansko jelo, ali ljubitelji mesa često znaju dodati jetricu ili komad shawarme, kako bi ga dodatno začinili.


Sastojci:
1 šalica smeđe leće
1 šalica basmati riže
1 šalica kupovne tjestenine (najbolje su školjkice ili pužići)
2 velika luka, nasjeckana
4 češnja češnjaka, sitno zdrobljena
2 žlice ulja
1 konzerva (400 g) sjeckane rajčice
1/4 žličice sušene čili paprike, izmrvljene
sol, crni papar

Priprema:


Skuhajte leću u 1 litri slane vode. Ovisno o vrsti leće, potrebno je od 15 do 30 minuta kuhanja.
Kada je leća omekšala, dodajte joj rižu te nastavite kuhati dok i riža ne omekša. Po potrebi dosipajte vode.

Tjesteninu skuhajte u posebnom loncu, isperite i ocijedite.

U tavi popržite luk i češnjak do zlatnožute boje. Dodajte rajčice, čili papričicu, sol i papar po ukusu te pustite da se sve zajedno dinsta oko 15 minuta (ili dok ne postane ugušćeno kao umak).

Kada se povrće u tavi izdinsta, izmiksajte smjesu štapnim mikserom ili u multipraktiku da dobijete glatki umak. Ovaj korak možete i preskočiti, ako više volite da se sastojci vide.

U posudi izmješajte leću, rižu i tjesteninu. Podijelite na tanjure i prelijte s malo umaka od rajčice.

Posipajte s još malo čili papričice i servirajte.


Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...