20110812

Čupavci

Čupavci su zapravo tipična australska poslastica, koja se često nalazi u ponudi njihovih pekarnica, kafića, slastičarnica i slično. Osim uobičajene varijante koju i mi poznajemo, postoji i kremasta varijanta, kada se ispečeni biskvit prepolovi te se polovice spoje s kremom od vanilije, limuna, malina, ... uh.


Sastojci:

Tijesto:
3 jaja
20 dag šećera
1 vrećica vanilin šećera
50 dag brašna
1 vrećica (12 g) praška za pecivo
25 dag maslaca ili margarina
oko 1 dl mlijeka
Glazura u koju se umaču kocke tijesta
5 dl mlijeka
15 dag čokolade za kuhanje
3 žlice šećera
12 dag maslaca ili margarina


Posip:
20 - 25 dag kokosa


Priprema:
Jaja dobro izmiksajte pa dodajte šećer i vanilin šećer.

Miješajući dodavajte margarin, mlijeko i na kraju brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesta koja se dobije je gušća.

Namžite i pobrašnite lim za pečenje pa istresite i poravnajte tijesto. Pecite 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C.

Kolač se treba potpuno ohladiti prije no što ga idete umakati u čokoladu pa je najbolje navečer ispeći tijesto, a slijedeći dan dovršiti kolač.

Izrežite tijesto na kocke (veličina po želji).

Otopite čokoladu, dodajte mlijeko, šećer i maslac pa uz mješanje pustite da provrije. Smanjite temperaturu i pustite neka kuha 3-4 minute.

Pustite desetak minuta da se malo ohladi pa nabodite komad tijesta na vilicu, umočite u čokoladni preljev te uvaljajte u kokos.


Kada se potpuno ohlade spremni su za posluživanje.


Savjet:
Držite kolač u hladnjaku, kako bi duže ostao sočan.


Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...