Hortobágy palačinke (mađarske palačinke s teletinom)

Ovakav način pripreme palačinki nosi ime po regiji Hortobágy u Mađarskoj i danas je čest na menijima njihovih restorana i hotela, iako se zapravo radi o marketinškom triku. Ovaj recept prvi put je predstavljen 1958. godine na briselskom svjetskom sajmu, a Mađari su ga pametno iskoristili u promotivne svrhe te je danas ono i jedno od njihovih prepoznatljivih nacionalnih jela.


Sastojci:

12 slanih palačinki
400 g teletine, oprane i narezane na sitne kockice
2 žlice masti
1 crveni luk, srednje veličine
sitno sjeckani peršinov list za posipanje
300 ml kiselog vrhnja
sol
svježe mljeveni crni papar
mljevena slatka crvena paprika
1 žličica brašna

Priprema:

Meso operite i narežite na kockice.
Na tavi zagrijte masnoću te na njoj popržite luk tako da postane staklast, dodajte meso i pržite oko dvije do tri munute na jakoj vatri, stalno miješajući. Uklonite tavu s vatre, meso posipajte crvenom paprikom, dodajte sol i papar, poklopite tavu i dinstajte na laganoj vatri dok meso ne postane meko.
Kad omekša, uklonite meso iz tave, a sokove i masnoću u kojoj se peklo ostavite za kasnije. Mekano meso dodatno zdrobite vilicom.

U zdjelici pomiješajte žličicu brašna s dvije žlice kiselog vrhnja, dobro umiješajte da nema grudica te izlijte vrhnje u tavu s masnoćom u kojoj se pekla teletina. Zakuhajte umak te mu dodajte ostatak vrhnja. Dobro promiješajte. Dvije žlice dobivenog umaka umiješajte u teletinu te dobro promiješajte.

Tako dobivenom mesnom smjesom punite palačinke, zamotajte ih tako da dobijete "široke torbice" na način da ih zatvorite sa strane, da punjenje ne može ispadati. Posložite tako punjenje palačinke u vatrostalnu posudu, prelijte ih preostalim umakom od vrhnja te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C, dok ne porumene.

Prije serviranja, ukrasite ih sitno sjeckanim peršinovim listom.




Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.