200 g šljiva, očišćenih od koštica i narezanih na manje komade
1 žličica limunovog soka
100 g šećera
50 g maslaca
1 jaje
150 g brašna
Gornja kora:
55 g smeđeg šećera
50 g bijelog šećera
85 g brašna
60 g maslaca, ohlađenog i narezanom na manje komadiće
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Dno i stranice lima za pečenje (20 x 20 cm) namažite maslacem.
U manjem lončiću pomiješajte šljive i limunov sok te smjesu kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta ili dok šljive ne omekšaju. Dodajte i 50 g šećera te kuhajte dok se šećer ne otopi, a smjesa ne zgusne, oko 3-4 minute.
Izmiksajte maslac sa 50 g šaćera dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte jaje i brašno da dobijete meko tijesto. Istresite tijesto u lim za pečenje te ga prstima utisnite da prekrije dno lima. Pecite oko 15 minuta. Izvadite iz pećnice te potom kuhane šljive rasporedite po površini pečene kore.
U međuvremenu pripremite tijesto za gornju koru. Izmiksajte šećer i brašno, dodajte komadiće maslaca te miksajte dok ne dobijete grubu, razmrvljenu, a jednoličnu smjesu. Posipajte šljive razmrvljenom smjesom za gornju koru.
Vratite kolač u pećnicu i pecite još oko 30 minuta ili dok se gornja kora lagano ne zarumeni. Ohladite kolač i poslužite.
Nema komentara:
Objavi komentar