Sastojci:
1 l vode
1/2 kg kukuruzne krupice (palente)
250 g kiselog vrhnja ili mladog sira
2 žlice masti ili maslaca
2-3 jaja
sol
Priprema:
U loncu zavrijte vodu. Dodajte sol i mast te uz stalno miješanje pjenjačom dosipajte palentu. Pazite da se ne stvore grudice. Dodajte vrhnje (ili kajmak ili mladi sir).
Nastavite miješati dok masnoća ne počne izlaziti na površinu smjese te dok se palenta ne počne lagano odvajati od stijenki lonca. Po potrebi dosolite.
Kada je palenta kuhana, uklonite lonac s vatre te u smjesu dodajte jaja i još jednom dobro promiješajte. Vratite na vatru i miješajući ukuhavajte još dvije do tri minute.
Žmaru servirajte toplu uz kiselo mlijeko ili jogurt.
Žmara (Cicvara s jajima)
žmara
Ključne riječi:
cicvara,
domaće,
doručak,
hrvatska kuhinja,
palenta,
podravska kuhinja,
slavonska kuhinja,
srpska kuhinja,
starinsko,
tradicionalno,
žmara
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar