600 g crvenog luka
slatka crvena mljevena paprika
malo octa
kiselo vrhnje
Za nadjev:
slatka crvena mljevena paprika
malo octa
kiselo vrhnje
Za nadjev:
100 g crvenog luka
400 g mljevenog junećeg mesa
80 g riže
1 jaje
2-3 žlice ulja (ili rastopljene masnoće)
sol, papar
pire od rajčice
Priprema:
Podrežite vrhove na glavicama luka. Stavite glavice luka da se skuhaju u vodi, ali pazite da se ne prekuhaju. U vodu možete dodati malo octa.
Kuhane glavice luka uklonite s vatre, ocjedite vruću i ulijte hladnu vodu da se glavice ohlade.
Pritiskanjem prstima istisnite "košuljice", odnosno čašice luka
("dolme").
Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi
slojevi. Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune
nadjevom. Veće dolme punite prstima, a manje čačkalicom ili desertnim
nožićem.
Nadjev:
Za nadjev sitno isjeckajte crveni luk i izmješajte ga s mljevenim mesom. Dodajte papar, rižu, malo pirea od rajčice, jaje, sol i ulje. Sve dobro izmješajte.
Punjene dolme luka se slažu u lonac, zaliju toplom vodom tako da budu pokrivene, doda se malo octa (ako se glavice nisu kuhale sa octom), pritisnu tanjurom ili drugim poklopcem (užim od lonca) te stave kuhati.
Nadjev:
Za nadjev sitno isjeckajte crveni luk i izmješajte ga s mljevenim mesom. Dodajte papar, rižu, malo pirea od rajčice, jaje, sol i ulje. Sve dobro izmješajte.
Punjene dolme luka se slažu u lonac, zaliju toplom vodom tako da budu pokrivene, doda se malo octa (ako se glavice nisu kuhale sa octom), pritisnu tanjurom ili drugim poklopcem (užim od lonca) te stave kuhati.
Nema komentara:
Objavi komentar