20111029

Kuglice od keksa i kokosa

Sastojci:


20 dkg petit beurre keksa
10 dkg kokosovog brašna
25 dkg šećera u prahu
1 vrećica vanilin šećera
3 velike žlice ruma
3 velike žlice maslaca
10 dkg tamne čokolade (više od 60% kakaa)
1,5 kavena šalica vode

Priprema:


Sve osim kokosa i keksa prokuhajte. Uklonite s vatre te u u vruće umiješajte kokos i kekse.
Kad se ohladi oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokosovo brašno.

Bajadera II

Bajadera je jaka i vrlo slatka poslastica stoga se jede u malim količinama.  

Sastojci:


25 dkg mljevenih petit beurre keksa (mogu biti i zdrobljeni)
25 dkg mljevenih oraha
25 dkg maslaca
50 dkg šećera
11 velikih žlica vode
½ bočice ekstrata od naranče
10 dkg čokolade za kuhanje.


Glazura:
10 dkg čokolade
1 dl slatkog vrhnja


Priprema:

Šećer, vaniliju i vodu ukuhajte u gusti sirup te vruće umiješajte u smjesu keksa, oraha i maslaca.
Pola smjese odvojite i u jednu polovicu umiješate otopljenu čokoladu. Smjesu sa čokoladom podijelite na pola.
Svaku smjesu posebno razvaljati i složiti jednu na drugu na način da donja bude tamna smjesa, u sredini svijetla, a gornja ponovno tamna.

Glazura:
Sastojke istopite na pari i prelijte preko bajadere.

Bajadera



Sastojci:
20 dkg mljevenog keksa petit beure
20 dkg mljevenih lješnjaka
32 dkg margarina za kreme
10 dkg čokolade za kuhanje
2 velike žlice ruma
50 dkg šećera
15 velikih žlica vode


Glazura:
10 dkg čokolade
5 dkg margarina



Priprema:

U većoj zdjeli izmiješajte kekse, lješnjake i margarin kao tijesto.

Skuhajte od vode i šećera sirup. Gotov je kad se sa žlice počne istezati tanka nit umjesto kapljice. Brzo umiješajte u smjesu keksa, lješnjaka i margarina.

Smjesu podijelite u dva dijela. U jedan dio umiješajte otopljenu čokoladu, a u drugi rum.
U kalup najprije stavite dio sa čokoladom, pa na njega dio sa rumom. Ostavite da se ohladi.

Glazura:
Margarin i čokoladu istopite u posudi iznad lonca s uzavrelom vodom te prelijte preko bajadere.


20111026

Žmara (Cicvara s jajima)

Sastojci:

1 l vode
1/2 kg kukuruzne krupice (palente)
250 g kiselog vrhnja ili mladog sira
2 žlice masti ili maslaca
2-3 jaja
sol

Priprema:

U loncu zavrijte vodu. Dodajte sol i mast te uz stalno miješanje pjenjačom dosipajte palentu. Pazite da se ne stvore grudice. Dodajte vrhnje (ili kajmak ili mladi sir).

Nastavite miješati dok masnoća ne počne izlaziti na površinu smjese te dok se palenta ne počne lagano odvajati od stijenki lonca. Po potrebi dosolite.

Kada je palenta kuhana, uklonite lonac s vatre te u smjesu dodajte jaja i još jednom dobro promiješajte. Vratite na vatru i miješajući ukuhavajte još dvije do tri minute.

Žmaru servirajte toplu uz kiselo mlijeko ili jogurt.

Cicvara na mlijeku (Kačamak)

Sastojci:

150 g kukuruzne krupice (palente)
1,2 l mlijeka
100 g maslaca ili masti
1 žličica soli
600 ml kiselog vrhnja

Priprema:

Ulijte mlijeko u lonac i zakuhajte. U takvo vruće mlijeko dodajte maslac i sol te umiješajte palentu. Miješajte smjesu oko 15 minuta, dok se palenta ne skuha u potpunosti.

Kuhanu cicvaru prelijte kiselim vrhnjem i poslužite.

Također, cicvaru, umjesto s vrhnjem, možete poslužiti s kiselim mlijekom ili bijelom kavom.

20111024

Škotski makarun prutići (Macaroon bars)

Sastojci:

1 veliki krumpir (skuhan, težine oko 100 g)
450 g šećera u kristalu
2-3 kapi ekstrakta vanilije
300 g tamne čokolade
100 g kokosovog brašna

Priprema:

Skuhani krumpir zdrobite u fini pire i ostavite da se ohladi. Potom u zdjelu s krumpirom dodajte ekstrakt vanilije i 100 g šećera. Sve dobro izmiješajte. Krumpir bi vam se mogao činiti vrlo suhim, no on će postati vrlo tvrda i ljepljiva smjesa. Dodavajte polako još šećera, po 100 g, dobro miješajući nakon svakog dodavanja, sve dok ga ne potrošite.

Veći četvrtasti pladanj ili kalup za pečenje obložite masnim papirom, smjesu rasporedite po limu i poravnajte. Pokrijte s prozirnom folijom i ostavite oko sat vremena u zamrzivaču.

U međuvremenu, tostirajte kokosovo brašno u pećnici tako da ga rasporedite u tankom sloju na lim za pečenje te ga ostavite oko 5 minuta u pećnici na 150°C. Kokos treba dobiti zlatastu nijansu. S ovim budite pažljivi jer kokos vrlo lako zagori!
Nakon što je porumenio, izvadite ga iz pećnice i pustite da se ohladi.

Izvadite smjesu od krumpira iz hladnjaka te uklonite foliju. Narežite je na prutiće.

Tamnu čokoladu istopite u zdjeli iznad lonca kipuće vode.  Kada čokolada postane tekuća, umočite u nju svaki prutić te ga potom uvaljajte u brašno.

Gotove makarune poslažite na masni papir i pustite da malo odstoje te da se čokolada stegne.


20111023

Bazlamača

Sastojci:


500 g svježeg sira
150 g šećera
1 l mlijeka
malo soli
4 jaja
1 l vrhnja
300 g brašna kukuruznog
300 g brašna bijelog
4 praška za pecivo

Priprema:


Svježi sir, mlijeko, vrhnje, šećer, sol i jaja dobro izmiješajte pa dodavajte kukuruzno i bijelo brašno u koje ste pomiješali prašak za pecivo. Sve dobro izmiješajte da dobijete glatku, srednjegustu masu. Izlijte je u namašćeni lim i pecite na 180 °C dok ne porumeni.
Kada je bazlamača gotova, ostavite da se malo ohladi i izrežite po želji.
Površinu bazlamače možete dodatno posipati šećerom u prahu.

Marinada za piletinu

Sastojci:

50 ml jabučnog octa
8 žličica dijon senfa
3 češnja češnjaka
2 žlice soka limete
1 žličica soka limuna
80 g smeđeg šećera
1.5 žličica soli
6 žlica maslinovog ulja
1/2 žličice mljevenog crnog papra
6 pilećin prsa (tj. od 3 pileta), bez kosti

Priprema:

U velikoj posudi izmijšajte ocat, senf, češnjak, sok limuna i limete, šećer i sol. Dodajte ulje i papar.  U tako dobivenu marinadu stavite pileća prsa te dobro izmiješajte.

Prekrijte posudu folijom te ostavite meso u hladnjaku da se marinira oko 8 sati (ili preko noći).

Ovako marinirana piletina odlična je za roštiljanje.

Mesna pita (burek)

Sastojci:

500 g listova za pite i savijače
500 g mljevene junetine
1 luk srednje veličine
150 ml suncokretovog ulja
sol, papar
1/2 žličice vegete
4 jaja
200 ml jogurta
200 ml vrhnja za kuhanje
400 ml mineralne vode

Priprema:

Na zagrijanom ulju popržite sitno nasjeckani luk. Kada se blago zarumeni, dodajte mljeveno meso i sve začine. Pirjajte oko 15 minuta.
Listove za savijaču podijelite u tri dijela. Na dno uljem premazanog lima za pečenje stavite trećinu listova za savijaču. Svaki list premažite s malo ulja. Preko listova ravnomjerno rasporedite polovicu mesnog nadjeva te prekrijte drugom trećinom listova (ponovno svaki posebno nauljen). Ponovite postupak s ostatkom mesnog nadjeva i preko njega poslažite nauljenu posljednju trećinu listova.

Tako naslaganu pitu razrežite na kocke te prelijte preljevom koji napravite tako da izmiješate vrhnje, jogurt, mineralnu vodu i jaja, te potom malo posolite.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180-200°C, oko 40-ak minuta ili dok pita ne porumeni.

Svježi sir s proljetnim lukom


Sastojci:

300 g svježeg kravljeg sira
100 g kiselog vrhnja
100 g proljetnog (mladog) luka
sol po ukusu

Priprema:

Proljetni luk očistite, dobro operite i sitno nasjeckajte.
Kravlji sir i vrhnje dobro zamiješajte, posolite po želji te umiješajte mladi luk.
Servirajte hladno, kao namaz u vrući tost, uz pečeno meso s grilla ili kao party umak za grickalice.

Špageti s gorgonzolom

Sastojci:

500 g spaghetti tjestenine
150 g gorgonzole
200 g kuhane šunke
300 ml vrhnja za kuhanje
30 ml suncokretovog ulja
20 g maslaca
sol, papar
50 g ribanog parmezana

Priprema:

Tjesteninu skuhajte al dente u slanoj vodi i potom procijedite.
Šunku narežite na kockice te je kratko popržite na žlici maslaca.
U tavi zagrijte 2 žlice ulja, dodajte gorgonzolu u komadićima i poprženu šunku, posolite i popaprite prema ukusu.
Umak kratko miješajte na laganoj vatri, dok se gorgonzola ne rastopi te ga tako pripremljenog prelijte preko špageta.
Špagete posipajte s malo ribanog parmezana te poslužite toplo.

Svinjski medaljoni u umaku od vrhnja i bijelog vina

Sastojci:

30 g maslaca
400 g svinjskog filea
sol, papar
1 dl bijelog vina
100 ml vrhnja za kuhanje
1 češanj češnjaka

Priprema:

Svinjski file očistite od eventualnih masnoća te ga narežite na odreske debljine oko dva centimentra. Potom ga posolite i popaprite.
Na zagrijanom maslacu popržite tako pripremljene medaljone dok ne porumene (oko 3 minute sa svake strane)   te ih potom izvadite iz masnoće i stavite na toplo.
U istu tavu, u masnoću od medaljona dodajte bijelo vino. Kad prokuha, dodajte vrhnje za kuhanje te sitno nasjeckani češnjak. Umak kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Medaljone poslužite prelivene umakom.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...