20111015

Čokoladna pjena (mousse)

Sastojci: 

300 g tamne čokolade (što veći udio kakaa, to bolje)
70 g šećera u prahu
130 g maslaca
4 jaja


Priprema:

U loncu, na laganoj vatri, rastopite čokoladu za kuhanje zajedno sa šećerom u prahu i maslacem. Smjesu malo ohladite i u nju dodajte umućene žumanjke. Smjesa u koju dodajemo žumanjke ne smije biti vruća, u protivnom bi se žumanjak skuhao te bi se stvorile grudice.


Bjelanjke istucite u snijeg. Pažljivo dodavajte snijeg, žlicu po žlicu, u mješavinu čokolade i žumanjaka. Pjenu pokrijte i stavite u hladnjak da se hladi najmanje 4 sata.

20111009

Marmelada od šipka

Sastojci:

1 kg zrelog šipka (čvrsti plodovi skupljeni krajem rujna ili početkom listopada)
4 limuna
700 g šećera


Priprema:


Šipak operite, odrežite peteljke i vrške, raspolovite i odstranite sjemenke. Iscijedite limune pa njihov sok stavite kuhati na laganoj vatri u 100 ml vode, zajedno sa šipkom. Kuhajte sve dok šipak sasvim ne omekša.

Dodajte šećer u smjesu, dobro umiješajte da se šećer rastopi. Hladite oko 15 minuta, povreemno miješajući. Zatim propasirajte, smjesu ulijte u čiste i sterilizirane staklenke i dobro zatvorite. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Napomena:
Ovaj recept dostatan je za 5 do 6 staklenki po 250 g.

Miješana riblja salata

Sastojci (za 4 osobe):

150 g mrkve
80 g graška šećerca
sol
150 g svježih krastavaca za salatu
30 g ljutike
80 g koktel rajčica
400 g sušene ribe (morskog psa)
10 velikih listova salate maslenke
120 ml ribljeg temeljca
80 ml ulja grožđanih sjemenki
60 ml svijetlog aceta balsamica
1 žličica senfa
1 žličica kopra
malo papra
prstohvat šećera


Priprema:

Ogulite mrkvu i narežite je na tanke ploškice. Grašać očistite i zajednog ga s mrkvom blanširajte u kipućoj slanoj vodi oko 4-5 minuta.

Povrće prelijte hladnom vodom i dobro ocijedite. Iz opranog krastavca pomoću specijalnog noža izrežite kuglice. Ljutiku oljuštite i narežite na ploške. Koktel rajčice operite, odrežite bazu peteljke i prepolovite.

Ribu narežite na komade dužine 2 cm. listove salate operite i nakidajte na manje komade.

U posebnoj zdjeli prelite mrkvu, krastavac, grašak, ljutiku i rajčicu uljem i octom pa sve dobro promiješajte.

Listove salate složite na tanjur, dodajte povrće s ribom te poslužite.

Sekeli gulaš (recept za dijabetičare)

Sastojci (za 4 osobe):

30 dag posne svinjetine
5 dag crvenog luka
40 dag kiselog kupusa, tanko narezanog
2 dag suhe slanine
1 velika žlica ulja
2 velike žlice koncentrata od rajčice
dva lista lovora
nekoliko zrna papra
slatka crvena paprika


Priprema:

Na ulju popirjajte sitno sjeckani luk, slaninu i svinjetinu izrezanu na veće komade. kada luk požuti, a meso dobije rumenu boju, podlijte s 4 dl mlake vode.

Kiseli kupus operite i dodajte lonac s lukom i svinjetinom. Kada zakuha, dodajte ostale začine (papriku, papar, lovorov list) te koncentrat od rajčice. Kuhajte polagano u poklopljenoj posudi oko sat i pol, uz povremeno podlijevanje toplom vodom.



Energetska vrijednost po osobi: 221 kcal (928 kJ)
1 jedinica iz skupine: Povrće
2,5 jedinice iz skupine: Meso i zamjene
1 jedinica iz skupine: Masnoće i zamjene

Savijača od jabuka (recept za dijabetičare)

Sastojci (za 12 komada):

Tijesto:
30 dag brašna (glatko ili za savijače)
2 žličice ulja
1,5 dl mlake vode

ili: 8 listova gotovog tijesta za savijače


Nadjev:
50 dag jabuka
2 dag krušnih mrvica
5 ml tekućeg sladila bez energetske vrijednosti, koje se može kuhati


Priprema:

Brašno i 0,5 dl vode umijesite u jednolično tijesto. Umiješano tijesto nauljite s gornje strane, poklopite zagrijanom posudom i ostavite oko 1/2 sata. Na stolnjaku posutom s malo brašna razvucite tijesto na debljinu papira. Deblje rubove tijesta uklonite.

Ako nemate vremena mijesiti tijesto, iskoristite 8 kupovnih, gotovih kora za savijaču.

Jabuke očistite i naribajte ribežom. Na razvučeno tijesto stavite jabuke, dio krušnih mrvica i tekuće sladilo. Ako upotrebljavate gotove kore, uzimajte po dva lista i na njih stavljajte četvrtinu jabuka i tekućeg sladila.

Pecite u pećnici dvadeset minuta na temperaturi od 180°C. Kad se ohladi, razrežite na 12 komada.

Energetska vrijednost po osobi: 77 kcal (323 kJ)
1 jedinica iz skupine: Kruh i zamjene
1/2 jedinice iz skupine: Voće

Juha od brokule (recept za dijabetičare)

Sastojci (za 4 osobe):

40 dag cvjetova brokule
40 dag zelenja za juhu
4 žlice kiselog vrhnja (12 % m.m.)


Priprema:

Brokulu operite i odvojite cvjetove od stabljike. Stabljiku brokule očistite do drvenastog dijela (kao korabicu) i narežite na sitne komade. Zelenje za juhu očistite i narežite na sitne komade.

U lonac stavite 8 dl vode i dodajte zelenje za juhu i stabljiku brokule te kuhajte dvadesetak minuta. Juhu procijedite, a kuhano povrće protisnite kroz metalno cjedilo i vratite u juhu.

Kada juha ponovno zakuha, dodajte cvjetove brokule i vrhnje razmućeno u dvije žlice hladne vode. Prokuhajte pet do deset minuta.


Energetska vrijednost po osobi: 74 kcal (310 kJ)
2 jedinice iz skupine: Povrće
1/2 jedinice iz skupine: Masnoće i zamjene

Okruglice sa sirom (recept za dijabetičare)

Sastojci (za 4 osobe):

1 jaje
20 dag svježeg kravljeg sira
16 dag pšenične krupice (griza)
4 žlice kiselog vrhnja (12 % m.m.)


Priprema:

Ocijeđeni kravlji sir protisnite kroz cjediljku i umješajte žumanjak i krupicu. Ostavite stajati oko pola sata.

Od bjelanjaka umiješajte čvrst snijeg. Polako ga dodajte smjesi sa sirom. Rukama oblikujte okruglice i kuhajte ih u kipućoj vodi desetak minuta (dok ne isplivaju na površinu). Kuhane okruglice složite na tanjur i prelijte kiselim vrhnjem.
Poslužite sa zelenom salatom.

Energetska vrijednost po osobi: 191 kcal (802 kJ)
2 jedinice iz skupine: Kruh i zamjene
1 jedinica iz skupine: Meso i zamjene
1/2 jedinice iz skupine: Masnoće i zamjene

Mujadara - libanonska leća (Weight Watchers recept)

Sastojci:

1 šalica smeđe leće
2 žlice maslinovog ulja
1 srednje veliki luk, nasjeckan
1 šalica integralne riže
1/2 žličice soli (ili po ukusu)
4 šalice vode

Priprema:

Na dubljoj tavi zagrijte ulje te mu dodajte luk. Pržite na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok luk ne porumeni. Dodajte leću i rižu te dobro promiješajte s lukom.

Dodajte vodu te potom posolite. Promiješajte.

Poklopite tavu te kuhajte oko sat vremena, povremeno miješajući. Leća i riža će upiti vodu te tako omekšati. Ako je potrebno, dodajte još malo vode.

Kad su riža i leća omekšali, uklonite s vatre te pustite da odstoji oko 10 minuta.
Servirajte toplo.

Ovaj recept prikladan je kao obrok tijekom Weight Watchers dijete, a nosi ukupno 5 bodova.
Recept odgovara količini od 6 serviranja.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...