Krumpirske pogačice

Sastojci:

6 srednje velikih krumpira
200 g maslaca ili margarina
1 žličica soli
1,5 dl mlijeka
1 prašak za pecivo
1 žličica šećera
1 svježi kvasac
500 g bijelog brašna

Za posipanje:
po želji: krupna sol, kim


Priprema:

Neoguljene krumpire skuhajte u slanoj vodi. Kad se skuhaju, potopite ih u hladnoj vodi da se ohlade, te ih ogulite. Propasirajte krumpir te u njega dodajte 1 žličicu soli i maslac. Dobro izmiješajte.

Mlijeko zagrijte sa šećerom, miješajte da se šećer otopi te potom pustite da se malo ohladi, dok ne postane mlako. U mlako mlijeko stavite kvasac, razmutite ga i pustite nekoliko minuta da malo odreagira. Mlijeko s kvascem dodajte u krumpir te polako zamiješajte.

Prosijte brašno, pomiješajte ga s praškom za pecivo te ga polako dodavajte krumpiru, konstantno miješajući dok ne dobijete srednje tvrdo tijesto. Ako je potrebno više brašna, dodajte. Moguće je i da ne potrošite svo brašno do trenutka kad tijesto postane dovoljno tvrdo. Zbog toga je bitno da brašno dodajete malo po malo.

Dobro zamijesite smjesu te je ostavite prekrivenu krpom na toplom mjestu oko pola sata. Dizano tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu te ga razvaljajte na debljinu od oko 1,5 cm.Čašom režite pogačice i slažite u pomašćeni i pobrašnjeni lim za pečenje (ili na masni papir za pečenje).

Svaku pogačicu premažite kistom umočenim u malo vode. Posipajte pogačice s malo krupne soli ili kimom.

Pecite na 200°C dok ne porumene.

Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.