Škotsko zobeno pecivo

Sastojci: 
/za 24 peciva

1 1/2 šalica* kipuće vode
1 1/2 šalica krupnih zobenih pahuljica
2 žličice soli
2 žlice smeđeg šećera 
1 žlica suncokretovog ulja
7 grama suhog kvasca (1 paketić)
1/2 šalice tople vode (oko 45°C)
3 1/2 šalice brašna


Priprema:

U velikoj zdjeli za miksanje kipućom vodom prelijte krupne zobene pahuljice, dodajte šećer i sol, pa ostavite oko 20 minuta da nabubre i da se smjesa malo ohladi.

Umiješajte kvasac i pustite 5 minuta da se aktivira. 

Dodajte ulje.

Električnom mješalicom i nastavkom za dizana tijesta ("kuka") postepeno umiješajte brašno. Dodajte dovoljno brašna da smjesa postane čvrsta, ali ostane ljepljiva. Možda će trebati i malo više tri šalice (a možda i manje, +/- 1/4 šalice). Miješajte smjesu na srednje jakoj brzini oko 5 minuta, dok se tijesto ne počne kompaktno odvajati od stijenki posude.

Tako dobiveno tijesto nauljenim rukama oblikujte u kuglu. Nauljite i stijenke posude pa u nju vratite tijesto, prekrijte posudu čistom krpom ili poklopcem pa je ostavite oko 60 minuta na toplom da se tijesto digne.

Istresite tijesto na čistu radnu površinu. Podijelite ga na 24 jednaka dijela, a svaki dio oblikujte u kuglicu.

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Rasporedite kuglice po limu za pečenje pa ih ponovno prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom da se još malo dižu, oko 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180°C.   

Stavite peciva u vruću pećnicu i pecite dok lagano ne porumene, 20 - 25 minuta.





Napomena:

* 1 šalica = 240 ml

1 pecivo = 89 kcal

Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.