1 litra masnijeg mlijeka
300 g šećera
100 g maslaca, u komadićima
1 žličica sode bikarbone
1 mahuna vanilije ili 2 žlice ekstrakta vanilije
Priprema:
Priprema:
Na jakoj vatri u loncu zakuhajte mlijeko i šećer. Potom stišajte vatru pa dodajte maslac, sodu bikarbonu i sjemenke vanilije. Kuhajte na laganoj vatri oko 60 - 90 minuta, uz povremeno miješajte.
Kako se karamel počne zgušnjavati, češće miješajte.
Nakon otprilike 2 sata kuhanja, dulce de leche će postići željenu gustoću.
Tada ga uklonite s vatre i prebacite u sterilizirane staklenke.
Tada ga uklonite s vatre i prebacite u sterilizirane staklenke.
Iz jedne litre mlijeka dobije se oko 450 - 500 ml ovog slatkog namaza.
Možete ga koristiti čim se ohladi ili ga možete čuvati u hladnjaku do mjesec dana.
U potonjem slučaju, prije konzumacije, staklenku s ohlađenim namazom najprije stavite u posudu s toplom vodom ili je stavite na kratko u mikrovalnu, kako bi karamel postao maziv.
Nema komentara:
Objavi komentar