/za 6 serviranja
Aioli - umak od majoneze i češnjaka:
2 češnja češnjaka
1/4 žličica krupne soli
120 g majoneze
1 žlica svježe ocijeđenog limunovog soka
1 žlica maslinovog ulja
Bravas - ljuti umak:
2 žlice maslinovog ulja
1 manji luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 žlica brašna
2 žličice slatke dimljene začinske paprike
1 žličica ljute dimljene začinske paprike
240 ml pilećeg temeljca
1 lovorov list
Krumpiri:
700 g krumpira za pečenje, oguljenog
ulje za prženje
3/4 žličice soli
Priprema:
Umak od majoneze i češnjaka:
Češnjak stavite u mužar zajedno s krupnom solju pa ga zdrobite u glatku pastu. Pastu prebacite u manju zdjelicu, dodajte majonezu, limunov sok i maslinovo ulje pa dobro pomiješajte. Poklopite i odložite u hladnjaku do serviranja.
Češnjak stavite u mužar zajedno s krupnom solju pa ga zdrobite u glatku pastu. Pastu prebacite u manju zdjelicu, dodajte majonezu, limunov sok i maslinovo ulje pa dobro pomiješajte. Poklopite i odložite u hladnjaku do serviranja.
Bravas - ljuti umak:
Na srednje jakoj vatri u manjem loncu zagrijte ulje. Dodajte nasjeckani luk pa dinstajte oko 2 - 3 minute. Dodajte češnjak pa još kratko dinstajte, oko minutu, dok češnjak pusti miris. Umiješajte brašno te slatku i ljutu dimljenu papriku. Postepeno podlijevajte pilećim temeljcem, pazeći da se ne stvore grudice. Dodajte lovorov list i neprestano miješajući zakuhajte umak. Umak je gotov kad se ugusti, nakon 6 do 8 minuta kuhanja.
Uklonite umak s vatre i ostavite kratko da se ohladi. Odstranite lovorov list. Štapnim mikserom izradite glatki umak. Vratite na laganu vatru i još jednom zakuhajte. Držite na toplom do serviranja.
Krumpiri:
Oguljene i oprane krumpire narežite na kriške ili na kocke veličine zalogaja (oko 3-4 cm). Namočite ih 30 minuta u hladnoj vodi. Ocijedite pa ih dodatno prosušite čistom kuhinjskim ubrusom.
U dubokoj tavi ili fritezi zagrijte ulje za prženje (na oko 120°C). U vruće ulje dodajte krumpir i pržite u dubokom ulju 8 - 10 minuta. Tako pečene krumpire odložite na papirnati ubrus i pustite da se ohlade.
Ulje u tavi (ili fritezi) dodatno zagrijte ulje (na oko 190°C). Vratite pečeni krumpir u ulje pa pržite još jednom oko 3-4 minute, redovito ih okrećući, dok ne postaju zlatno rumeni.
Ocijedite pečene krumpire na papirnatom ubrusu po drugi put, posolite prema želji.
Poslužite vruće uz ranije pripremljene umake.
Poslužite vruće uz ranije pripremljene umake.
Ideja:Umjesto običnog krumpira, ovako možete pripremiti i batate - slatki krumpir.
Nema komentara:
Objavi komentar