Patatas Bravas (Španjolski ljuti pečeni krumpir)

Sastojci: 
/za 6 serviranja

Aioli - umak od majoneze i češnjaka:
2 češnja češnjaka
1/4 žličica krupne soli
120 g majoneze
1 žlica svježe ocijeđenog limunovog soka
1 žlica maslinovog ulja

Bravas - ljuti umak:
2 žlice maslinovog ulja
1 manji luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 žlica brašna
2 žličice slatke dimljene začinske paprike
1 žličica ljute dimljene začinske paprike
240 ml pilećeg temeljca
1 lovorov list

Krumpiri:
700 g krumpira za pečenje, oguljenog
ulje za prženje
3/4 žličice soli


Priprema:

Umak od majoneze i češnjaka:
Češnjak stavite u mužar zajedno s krupnom solju pa ga zdrobite u glatku pastu. Pastu prebacite u manju zdjelicu, dodajte majonezu, limunov sok i maslinovo ulje pa dobro pomiješajte. Poklopite i odložite u hladnjaku do serviranja.

Bravas - ljuti umak:
Na srednje jakoj vatri u manjem loncu zagrijte ulje. Dodajte nasjeckani luk pa dinstajte oko 2 - 3 minute. Dodajte češnjak pa još kratko dinstajte, oko minutu, dok češnjak pusti miris. Umiješajte brašno te slatku i ljutu dimljenu papriku. Postepeno podlijevajte pilećim temeljcem, pazeći da se ne stvore grudice. Dodajte lovorov list i neprestano miješajući zakuhajte umak. Umak je gotov kad se ugusti, nakon  6 do 8 minuta kuhanja.

Uklonite umak s vatre i ostavite kratko da se ohladi. Odstranite lovorov list. Štapnim mikserom izradite glatki umak. Vratite na laganu vatru i još jednom zakuhajte. Držite na toplom do serviranja.


Krumpiri:
Oguljene i oprane krumpire narežite na kriške ili na kocke veličine zalogaja (oko 3-4 cm).  Namočite ih 30 minuta u hladnoj vodi. Ocijedite pa ih dodatno prosušite čistom kuhinjskim ubrusom. 

U dubokoj tavi ili fritezi zagrijte ulje za prženje (na oko 120°C). U vruće ulje dodajte krumpir i pržite u dubokom ulju 8 - 10 minuta. Tako pečene krumpire odložite na papirnati ubrus i pustite da se ohlade. 

Ulje u tavi (ili fritezi) dodatno zagrijte ulje (na oko 190°C). Vratite pečeni krumpir u ulje pa pržite još jednom oko 3-4 minute, redovito ih okrećući, dok ne postaju zlatno rumeni.

Ocijedite pečene krumpire na papirnatom ubrusu po drugi put, posolite prema želji. 
Poslužite vruće uz ranije pripremljene umake.





Ideja:
Umjesto običnog krumpira, ovako možete pripremiti i batate - slatki krumpir.

Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.