Cuccidati - sicilijanske štrudlice sa suhim voćem

Sastojci
/ za 40 štrudlica

Punjenje:
2 šalice* zlatnih sultana grožđica
340 g suhih datulja, odstranjenih koštica
3/4 šalice šećera
2 manje oguljene naranče 
150 g suhih smokava
1/3 šalice nasjeckanih oraha
1/4 šalice vode

Tijesto:
225 g biljne masti ili margarina
1 šalica šećera
2 velika jaja, sobne temperature
1/4 šalice mlijeka
2 žličice ekstrakta vanilije
2 1/2 šalice oštrog brašna
1 šalica glatkog brašna
1 žličica soli
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone

Opcija - glauzura:
2 šalice šećera u prahu
2 - 3 žlice hladnog mlijeka


Priprema:

Sve sastojke koji su navedeni za punjenje sitno nasjeckajte u električnoj sjeckalici. Ostavite sa strane.

U velikoj zdjeli za miksanje pomiješajte biljnu mast (ili margarin) sa šećerom te električnom mješalicom pjenasto izradite. Dodajte jaja, mlijeko i ekstrakt vanilije pa dodatno miješajte na srednje jakoj brzini.

U manjoj zdjelici pomiješajte dvije vrste brašna, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu pa mješavinu postepeno dodavajte smjesi šećera i masti. Smjesu za tijesto oko 5 minuta kako bi postalo kompaktno. 

Podijelite tijesto na četiri jednaka dijela, položite ih na tanjur, prekrijte i stavite u hladnjak na 60 minuta.

Zagrijte pećnicu na 200°C.

Između 2 lista masnog papira za pečenje položite prvi od četiri komada tijesta i izvaljajte ga u pravokutnik stranica otprilike 50 x 12 cm.  Cijelom dužinom po srednjoj trećini tijesta, rasporedite četvrtinu ranije pripremljenog punjenja. Punjenje neka bude široko oko 4 cm. Dvije vanjske trećine tijesta po dužini trebaju ostati čiste. 

Prvom praznom rubnom trećinom tijesta preklopite punjenje s jedne strane pa zatim isto ponovite i sa drugom trećinom, tako da dobijete veliku punjenu štrudlu. Rub preklopa dobro zatvorite pritiskanjem palca i kažiprsta cijelom dužinom štrudle.

Štrudlu potom  razrežite na 10 jednakih komada, tj. 10 štrudlica dužine 5 cm.

Isti postupak ponovite i s ostala tri ohlađena komada tijesta.

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa na njega položite štrudlice.  Pecite 13 - 16 minuta tj. dok rubovi štrudlica ne porumene.

Izvadite iz pećnice i ostavite 10 minuta na limu za pečenje da se ohlade i stegnu. Potom ih  premjestite na žicu za hlađenje da se ohlade u potpunosti. 


Ideja:
Prema želji,  štrudlice možete ukrasiti glauzurom koju ćete napraviti od mješavine 2 šalice šećera u prahu i 2 do 3 žlice mlijeka.

Napomena: 
*1 šalica = 240 ml






Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.