Slastičarska krema (Creme patissiere)

Sastojci: 

500 ml mlijeka
4 žumanjka
1 mahuna vanilije ili 2 žlice ekstrakta vanilije
150 g šećera
50 g škrobnog brašna


Priprema:

Šećer i žumanjke pjenasto izmiksajte, dodajte škrobno brašno pa izmiješajte u glatku, homogenu smjesu. 

U manjem loncu zakuhajte mlijeko, zajedno s mahunom vanilije (ili ekstraktom). 
Kada mlijeko zavrije, postepeno ga umiješajte u smjesu sa žumanjcima.

Dobivenu smjesu prelijte natrag u lonac pa vratite na vatru da se zakuha, uz stalno miješanje. 
Kuhajte kremu, takođe uz stalno miješanje,  dok se ne ugusti do željene gustoće. 
Ukoliko vam je potreban vrlo čvrst fil, u kremu umiješajte rastopljenu želatinu.

Gotovu kremu uklonite s vatre i ostavite da se ohladi.




Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.