Pita od lososa i kopra

Sastojci

15 g maslaca
1/3 šalice nasjeckanog mladog luka
1 srednje veliki dimljeni file lososa, izlomljen na manje komadiće
1/4 šalice nasjeckanog svježeg kopra
gotovo prhko tijesto za pite
3 velika jaja
3/4 šalice mlijeka
1/4 šalice vrhnja za kuhanje
1/4 šalice glatkog brašna
1/2 žličice soli
1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1/2 žličice papra
1 šalica ribanog švicarskog sira


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C.

Na srednje jakoj vatri u manjoj tavi rastopite maslac pa na njemu popržite mladi luk, oko 3 minute, dok ne postane hrskav. Uklonite s vatre pa polagano umiješajte komadiće lososa i kopar. Ostavite sa strane.

Tijesto za pitu tanko razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu 3 mm. Prebacite tijesto na keramički kalup za pitu (promjera 20 cm) pa nožem odrežite višak tijesta, tako da bude oko 1 cm više od ruba kalupa. Prema želji oblikujte ukrasni rub pite.

Žlicom rasporedite smjesu sa lososom preko površine tijesta.

U manjoj zdjelici umutite jaja, dodajte im mlijeko, vrhnje za kuhanje, brašno i začine - sol, muškatni oraščić i papar. Dobro promiješajte tako da dobijete glatku smjesu bez grudica pa je razlijte preko lososa.

Na kraju pitu posipajte ribanim sirom.

Postavite pitu na nižu razinu u pećnici i pecite oko 25 minuta. Potom, ako je potrebno, rubove pite prekrijte aluminijskom folijom kako bi izbjegli da tijesto zagori. Pecite još 10 - 15 minuta tj. dok nož zaboden u središte pite ne izađe potpuno čist. 

S pečene pite uklonite foliju pa prije rezanja još ostavite da odstoji na dasci za hlađenje oko 10 minuta, kako bi se sadržaj dodatno povezao i stegnuo.






Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.