Focaccia s povrćem i sirom

Sastojci

1 šalica* tople vode
4 1/2 žličice maslinovog ulja
4 1/2 žličice šećera
2 žličice suhog origana
1 1/4 žličice soli
3 1/4 šalice oštrog brašna
1 1/2 žličica suhog kvasca

1 žlica maslinovog ulja
1 žlica suhog bosiljka
1/2 žličice začinskog luka (pahuljice)
1/4 žličice češnjaka u granulama
2 srednje velike rajčice, tanko nasjeckane (ili 8 cherry rajčica, prepolovljenih)
1 srednje velika zelena tikvica, narezana na ploške
1/4 žličice soli
1/4 žličice papra
3/4 šalice ribanog parmezana
1 šalica ribane mozzarelle
listići svježeg bosiljka

Priprema:

U velikoj zdjeli za miksanje pomiješajte prvih sedam sastojaka - toplu vodu, maslinovo ulje, šećer, suhi origano, sol, oštro brašno i kvasac. Na srednje jakoj brzini nastavkom za dizana tijesta zamiješajte smjesu u tijesto. Miješajte oko 5 minuta. Po potrebi dodajte malo vode, ako je tijesto pretvrdo ili još malo brašna ako je premeko. Tijesto treba biti kompaktno i ljepljivo.

Tijesto potom istresite na čistu i pobrašnjenu radnu površinu pa ga razvaljajte u pravokutnik veličine lima za pečenje (lim neka bude otprilike 30 x 20 cm). 

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa na njega položite pripremljeno tijesto.
 

U manjoj zdjelici pomiješajte začine - bosiljak, luk i češnjak.

Pripremljeno tijesto četkom premažite s maslinovim uljem i posipajte mješavinom pripremljenih začina. 
Potom po površini rasporedite tikvicu narezanu na tanke ploške. 

Posolite i poparite prema ukusu pa po površini ravnomjerno posipajte ribanim parmezanom.

Ostavite tako pripremljenu focacciu da odstoji na toplom i da se diže oko 30 minuta tj. dok se tijesto ne udupla po volumenu.

Pećnicu zagrijte na 180°C i pecite focacciu 20 minuta
Izvadite lim iz pećnice, focacciu posipajte ribanom mozzarellom te listićima svježeg bosiljka, vratite u pećnicu i pecite još 10 - 15 minuta tj. dok se sir ne rastopi i ne zarumeni.







Napomena:
*1 šalica = 240 ml

Ideja:
Umjesto tikvice možete koristiti i cvjetove zamrznute brokule.
Prije no što je rasporedite po tijestu, obarite je oko 2 minute u kipućoj slanoj vodi i dobro procijedite.

Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.