600 ml punomasnog vrhnja za šlag, nezaslađenog
360 ml punomasnog mlijeka
200 g šećera
3 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
U prethodno ohlađenoj posudi aparata za sladoled (veličine 1,5 l) pomiješajte sve navedene sastojke i nastavite miješati dok se šećer u potpunosti ne otopi.
Uključite aparat i napravite sladoled prema uputama proizvođača.
Ukoliko je posuda vašeg aparata manja od 1,5 litre, količina smjese za sladoled neka bude oko 2/3 volumena posude. Ostatak smjese držite u hladnjaku dok ne dođe vrijeme da je upotrijebite u aparatu.
Napomena:Nemojte mijenjati punomasno mlijeko i vrhnje za šlag za one s manje masnoće jer će sladoled time postati vodenast tj. manje kremast. U ovom slučaju masniji mliječni proizvod znači i bolji sladoled.
Upute za one koji nemaju aparat za sladoled:
Pliću staklenu ili metalnu posudu stavite u zamrzivač da se dobro ohladi.
Pripremljenu zamiješanu smjesu za sladoled istresite u tako ohlađenu posudu pa sve zajedno vratite u zamrzivač na hlađenje. Kada smjesa postane čvrsta, ali još uvijek ne u potpunosti zaleđena, izvadite je iz zamrzivača i dobro promiješajte pjenjačom ili ručnim mikserom.
Vratite u zamrzivač pa postupak ponavljajte svakih 30 minuta sljedeća tri sata. Time ćete osigurati da sladoled bude prozračan i kremast.
Nema komentara:
Objavi komentar