Španjolska tortilja - omlet od krumpira

Sastojci

4 srednje velika krumpira
1 srednje veliki žuti luk
maslinovo ulje
sol prema ukusu
papar prema ukusu
5 jaja


Priprema:

Krumpir ogulite i naribajte (na "rezance" ili ploške, prema želji).

Zagrijte ulje u dubljoj tavi promjera ne većeg od 25 cm. U zagrijano ulje stavite jednu plošku krumpira pa kad se oko nje počnu stvarati mjehurići pažljivo dodajte i ostatak krumpira. Posolite i popaprite prema ukusu. Dodajte luk i pažljivo promiješajte. Smanjite vatru na najslabije i, povremeno okrećući povrće, pustite da se polako dinsta.

U međuvremenu, u zdjelici umutite jaja s malo soli i papra.

Čim krumpir malo omekša uklonite tavu s vatre. 

Pomoću rupičaste spatule izvadite krumpir iz tave i položite ga na veći tanjur da se kratko prohladi. 

Još topao krumpir (ali ne vrući!) pažljivo pomiješajte s umućenim jajima.

Tavu vratite na jaču vatru da se zagrije. Krumpir s jajima istresite u tavu i ravnomjerno ga rasporedite po površini. 

Čim se tako pripremljen omlet malo zapeče i postane čvrst, smanjite vatru na srednje jaku i pecite oko 10 minuta.

Potom omlet u komadu istresite na plitki tanjur (većeg promjera od tave). Drugim plitkim tanjurom  okrenutim naopako prekrijte omlet pa oba tanjura zarotirajte tako da sada donja strana omleta na drugom tanjuru bude okrenuta prema gore. 

Tako okrenuti omlet istresite natrag u tavu (nepečenom stranom prema dolje) i nastavite pržiti dok se i donja strana ne zarumeni, oko 7 minuta.

Poslužite toplo ili hladno, jednako je ukusno. 



Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.