Sastojci:
1/2 kg ocijeđenog kuhanog graha
3 srednje velika krumpira
1 srednje veliki luk
2 češnja češnjaka
malo suhe pancete
200 ml pasirane rajčice
1/2 žličice mljevene čili papričice
3 žlice maslinovog ulja
1 povrtna kocka za juhu
1 žličica vegete
sol, papar
kim
timijan
voda
Priprema:
Skuhani grah (ili grah iz konzerve) ocijedite. Krumpir ogulite i narežite na kockice. Pancetu (slaninu) također narežite na manje kockice, a luk sitno nasjeckajte.
U većem loncu zagrijte ulje te na njemu najprije kratko propržite kockice pancete. Dodajte luk i prodinstajte dok se ne zastakli. Potom u lonac protisnite češčnjak (ili ga sitno nasjeckajte) te još kratko prodinstajte.
U lonac ubacite grah i kockice krumpira te podlijte oko 1 dl vode. Pustite da zakuha. Ulijte pasiranu rajčicu, dodajte mljeveni čili, vegetu, sol i timijan po ukusu. Zrna kima zdrobite u mužaru te dodajte u lonac oko 1/4 žličice. Kada smjesa ponovno zakuna, podlijte s još vode, tako da prelije sav sadržaj i bude još oko 2-3 cm iznad povrća. Kuhajte na laganoj vatri sve dok se krumpir ne skuha.
Kada je krumpir gotov, uklonite lonac s vatre te štapnim mikserom izradite povrće tako da dobijete gustu krem juhu. Potom u juhu dodajte malo papra, još kratko prokuhajte. Eventualno dodajte još soli ili koji od gore navedenih začina, ako je potrebno.
Uklonite s vatre, ostavite da odstoji oko desetak minuta da se svi sastojci dobro prožmu te poslužite toplo uz krutone (tostirane kockice kruha).
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar