1 veći file pilećih ili purećih prsa, izrezanih na trakice
1 veća ili 2 manje kolerabe, izrezane na prutiće
1 glavica luka, sitno nasjeckana
2-3 mrkve, izrezane na kockice
2 žlice aceta balsamica
1 žlica brašna
voda
1-2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana (protisnuta)
suhi bosiljak
sol, papar, vegeta
slatka mljevena paprika
200 g riže
Priprema:
U tavi na zagrijanom ulju i laganoj vatri popržite luk tako da se zastakli.
Dodajte kolerabu i kratko je pržite dok se djelomično ne zarumeni. Potom dodajte trakice pilećih / purećih prsa. Posolite, prema ukusu dodajte vegetu i slatku mljevenu papriku. Protresite tavu i pustite da se meso malo zapeče.
Dodajte kockice mrkve i podlijte s oko 4 dl vode. Pustite da zakuha pa smanjite vatru i kuhajte dok mrkva ne omekša.
U međuvremenu, u posebnom loncu stavite kuhati rižu.
U manjoj zdjelici umutite brašno, aceto balsamico, malo bosiljka, malo soli i češnjak. Umutite pjenjačom da nema grudica. Tako pripremljenu smjesu ulijte u tavu s povrćem te na laganoj vatri ukuhajte umak do željene gustoće.
Na kraju povrće po ukusu začinite s malo papra te po potrebi s još kojim od gore navedenih začina.
Ovako pripremljeno povrće u umaku servirajte s toplom rižom.
Umjesto kolerabe može se dodati i krumpir, izrezan na kockice.
Pripazite s količinom aceta balsamica, da vam umak ne bi ispao prekiseo.
Ako rižu kuhate u slanoj vodi, neka vam umak bude blaže začinjen. I obratno.
Nema komentara:
Objavi komentar