Liker od oraha (Orahovac)

Sastojci:

30 zelenih oraha
2 litre kvalitetne lozovače
1 kg šećera
1 naranča, nerazana na ploške
1 limun, narezan na ploške

Priprema:

Orasi koje mislite koristiti za pripremu ovog likera trebaju biti zeleni, a iznutra zdravo bijeli. Dobro ih operite, očistite od peteljki te ih prepolovite. Ako su manji, možete ih samo zarezati. Stavite orahe u veliku staklenu  posudu (za koju imate i poklopac) pa im dodajte šećer i narezanu naranču i limun. Sve potom zalijte rakijom.

Dobro zatvorite i ostavite na sunčanom mjestu da stoji najmanje 40 dana. S vremena na vrijeme smjesu protresite kako bi se šećer što bolje otopio. Šećer u posudi bi trebao biti u potpunosti otopljen, a to se dogodi nakon dva do tri dana. Ako to nije slučaj, imate previše šećera pa dodajte još rakije. U protivnom, nije baš najbolje otvarati jednom zatvorenu staklenku jer alkohol hlapi!

Nakon 40 (ili više) dana sadržaj procijedite kroz cjedilo na koje ste stavili nekoliko slojeva gaze. Dobiveni gotovi liker presipajte u boce.

Ukoliko volite manje slatke ili pak slađe likere, trebate se poigrajti s omjerom količine šećera i rakije. Ovo je recept za "srednje sladak" liker.

Savjet više:

Likeru možete dodatno obogatiti okus tako da u smjesu na početku dodate i 7-8 klinčića, desetak preprženih zrna kave i 30 g vanilin šećera.

Nema komentara:

Objavi komentar

Adbox
Copyright: finoitocka.blogspot.com 2011-2019. Pokreće Blogger.