Čokoladni prstenjaci

Sastojci:

Za tijesto:
250 g neslanog maslaca
1 šalica šećera u prahu
1/2 žličice soli
2 žličice ekstrakta vanilije
2 1/2 šalice brašna

Preljev:
180 g naribane čokolade
50 g maslaca


Priprema:

Lim za pečenje obložite masnim papirom, a pećnicu zagrijte na 180°C.

U većoj posudi pomiješajte maslac, šećer, sol i ekstrakt vanilije te sve dobro izmiješajte mikserom (oko 2 minute). Postepeno dodavajte brašno i miksajte najprije na najmanjoj brzini pa polako ubrzavajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Rukama razvaljajte i razvucite tijesto u "obliku zmije", tako da u presjeku bude promjera oko 3 cm u promjeru te ga potom nožem razrežite na jednake dijelove, širine oko 3 cm. Tako narezane komade tijesta dlanovima oblikujte u kuglice.

Tako oblikovano tijesto poslažite ravnomjerno na lim za pečenje, tako da ostavite između svake kuglice razmak od oko 2-3 cm. Stavite lim u pećnicu i pecite kratko, oko 10 minuta. Izvadite lim iz pećnice te u svaku kuglicu utisnite palac (otud kolačićima ime). S obzirom da su kolačići vrući kad izađu iz pećnice, moj prijedlog je da u kuglice utiskujete vrh veće drvene kuhače. Kolačići će se tako malo spljoštiti i raspucati, a u sredini će ostati udubljenje. Nemojte prejako stisnuti kuglicu, da se ne bi u potpunosti raspala. Vratite lim s kolačićima u pećnicu i pecite još 10 minuta. Kad su kolačići gotovi, odnosno blijedo rumeni, izvadite ih iz pećnice, još jednom u svaki malo utisnite prst / kuhaču te ih ostavite da se ohlade.

Na pari otopite čokoladu, dodajte joj maslac i dobro izmiješajte. Tako dobivenim preljevom ispunite udubljenja u kolačićima i pustite da se ohlade i stegnu.

Ideja:
Čokoladni preljev biti će još zanimljiviji ako u njega umiješate i oko 50 g sitno sjeckanih lješnjaka / kikirikija / oraha (po želji).


1 komentar:

  1. Jako fini keksići, recept bilježim, trebaće mi kad mi nećaci i nećakinje dođu u posjetu :)

    OdgovoriIzbriši

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.