Usoljeni limun

Sastojci: 

8-10 zrelih domaćih limuna
3/4 šalice soli

po potrebi: svježe cijeđeni limunov sok

sterilizirana staklenka s poklopcem


Priprema:

Na dno staklenke stavite 2 žlice soli.

Operite limune i očistite od peteljki i odstranite im vrh.

Svaki limun s gornje strane križno zarežite, ali ne do kraja, tako da dobijete 4 kriške koje su na dnu spojene. Polagano rastvorite zarezane kriške i dobro ih zasolite izvana i iznutra.

Tako pripremljene limune posložite u staklenku tako da ih dobro sve utisnete i da puste sok koji će popuniti šupljine između njih i izbaciti višak zraka. Na kraju ih dodatno zasolite na vrhu.

Sok usoljenih limuna treba se podići do vrha staklenke pa ako su limuni slabije sočni, dodatno ocijedite jedan limun i njegovim sokom zalijte limune u staklenci.

Zatvorite staklenku i ostavite je na sobnoj temperaturi nekoliko dana. Nakon toga stavite staklenku u hladnjak na barem tri tjedna, dok kora usoljenih limuna ne omekša. Povremeno tijekom ta tri tjedna okrenite staklenku naopako.

Prije korištenja,  s usoljenih limuna odstranite višak soli (možete ga i isprati). Odstranite sjemenke i pulpu. Tanko narežite koricu limuna i koristite je prema receptu.

Usoljeni limun može se čuvati u hladnjaku barem 6 mjeseci.

Limun dodatno možete aromatizirati lovorovim listom, kardamomom, vanilijom, češnjakom, štapićem cimeta, sjemenkama korijandera ili papra...



Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.