Sastojci:
8-10 zrelih domaćih limuna
3/4 šalice soli
po potrebi: svježe cijeđeni limunov sok
sterilizirana staklenka s poklopcem
Priprema:
Na dno staklenke stavite 2 žlice soli.
Operite limune i očistite od peteljki i odstranite im vrh.
Svaki limun s gornje strane križno zarežite, ali ne do kraja, tako da dobijete 4 kriške koje su na dnu spojene. Polagano rastvorite zarezane kriške i dobro ih zasolite izvana i iznutra.
Tako pripremljene limune posložite u staklenku tako da ih dobro sve utisnete i da puste sok koji će popuniti šupljine između njih i izbaciti višak zraka. Na kraju ih dodatno zasolite na vrhu.
Sok usoljenih limuna treba se podići do vrha staklenke pa ako su limuni slabije sočni, dodatno ocijedite jedan limun i njegovim sokom zalijte limune u staklenci.
Zatvorite staklenku i ostavite je na sobnoj temperaturi nekoliko dana. Nakon toga stavite staklenku u hladnjak na barem tri tjedna, dok kora usoljenih limuna ne omekša. Povremeno tijekom ta tri tjedna okrenite staklenku naopako.
Prije korištenja, s usoljenih limuna odstranite višak soli (možete ga i isprati). Odstranite sjemenke i pulpu. Tanko narežite koricu limuna i koristite je prema receptu.
Usoljeni limun može se čuvati u hladnjaku barem 6 mjeseci.
Limun dodatno možete aromatizirati lovorovim listom, kardamomom, vanilijom, češnjakom, štapićem cimeta, sjemenkama korijandera ili papra...
Usoljeni limun
usoljeni limun
Ključne riječi:
konzervirani limun,
limun,
limun u soli,
limun u staklenci,
usoljeni limun
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar