/za 8 komada
500 g gotovog lisnatog tijesta, odmrznutog
džem od šljive (ili po želji)
šećer u prahu
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200°C.
Lisnato tijesto razvaljajte na debljinu od pola centimetra u što pravilniji pravokutnik s omjerom stranica 1:2.
Pravokutnik potom razrežite na 8 jednakih kvadrata.
Uzmite jedan kvadrat pa mu nožem po sredini dijagonalno zarežite svaki od četiri kuta, tako da se zaustavite oko 1 cm prije sredine kvadrata. Zamislite li da ste svaki kut kvadrata podijelili na A i B dio (slika dolje) , svaki A dio povucite prema sredini i utisnite ga jedan preko drugoga. Tako ćete dobiti oblik četverokrake vjetrenjače (zvjezdice).
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Prebacite oblikovane zvjezdice na lim pa u sredinu svake zvjezdice stavite žličicu džema od šljive (kajsije, maline, jagode...).
Pecite u pećnici oko 15 minuta tj. dok se tijesto ne podigne i malo ne zarumeni na rubovima.
Pečene zvjezdice izvadite iz pećnice i posipajte šećerom u prahu.
Ovako pripremljene lisnate zvjezdice inače su tradicionalna finska slastica poznata kao joulutorttu ili tähtitorttu, a redovito se poslužuje tijekom Božićnih blagdana.
Nema komentara:
Objavi komentar