Lisnate zvjezdice s džemom

Sastojci:
/za 8 komada

500 g gotovog lisnatog tijesta, odmrznutog
džem od šljive (ili po želji)
šećer u prahu



Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200°C.

Lisnato tijesto razvaljajte na debljinu od pola centimetra u što pravilniji pravokutnik s omjerom stranica 1:2.
Pravokutnik potom razrežite na 8 jednakih kvadrata.

Uzmite jedan kvadrat pa mu nožem po sredini dijagonalno zarežite svaki od četiri kuta, tako da se zaustavite oko 1 cm prije sredine kvadrata. Zamislite li da ste svaki kut kvadrata podijelili na A i B dio (slika dolje) , svaki A dio povucite prema sredini i utisnite ga jedan preko drugoga. Tako ćete dobiti oblik četverokrake vjetrenjače (zvjezdice).



Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.

Prebacite oblikovane zvjezdice na lim pa u sredinu svake zvjezdice stavite žličicu džema od šljive (kajsije, maline, jagode...).

Pecite u pećnici  oko 15 minuta tj. dok se tijesto ne podigne i malo ne zarumeni na rubovima.

Pečene zvjezdice izvadite iz pećnice i posipajte šećerom u prahu.


Ovako pripremljene lisnate zvjezdice inače su tradicionalna finska slastica poznata kao joulutorttu ili tähtitorttu, a redovito se poslužuje tijekom Božićnih blagdana.


Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.