Pastirska pita

Sastojci:
/za 4 porcije

400 g mljevene junetine
1 žlica maslinovog ulja
500 g krumpira za kuhanje
1/3 šalice mlijeka
2 žlice kiselog vrhnja
1 žlica maslaca
1 glavica luka
2 češnja češnjaka, protisnuta
2 šalice zamrznutog sjeckanog miješanog povrća (mrkva, kukuruz, grašak, mahune)
200 g nasjeckanih šampinjona
1 šalica goveđeg temeljca
1 1/2 žlica brašna
1 1/2 žlica pirea od rajčice
1 1/2 žličice svježeg timijana, nasjeckanog
1 žličica umaka Worchestershire
sol i papar po ukusu

Priprema:

Krumpir stavite u lonac s hladnom i posoljenom vodom i stavite na vatru. Nakon što voda zavri, kuhajte 10 - 15 minuta tj. dok krumpir ne omekša. Kuhani krumpir procijedite, vratite ga u lonac pa ga podlijte mlijekom, dodajte maslac, kiselo vrhnje i po želji posolite pa od smjese napravite glatki pire. Ostavite sa strane.

Na srednje jakoj vatri u tavi zagrijte ulje pa na njemu popržite mljeveno meso dok se ne zarumeni, oko 5 minuta. Tijekom procesa kuhačom jednoliko razmrvite meso u što sitnije komadiće. Posolite i popaprite po želji.

Kad je meso porumenilo, dodajte mu timijan, nasjeckani luk, češnjak, brašno, promiješajte pa dodajte i gljive. Kuhajte dok gljive ne omekšaju, povremeno miješajući.

Dodajte i smrznuto povrće i pire od rajčice, Worchestershire umak,  podlijte goveđim temeljcem pa sve promiješajte. Smanjite vatru pa ostavite da se kuha oko 10 minuta tj. dok se umak ne ugusti. Po potrebi dosolite.

Pećnicu zagrijte na 200°C.

Na dno vatrostalne posude ravnomjerno rasporedite smjesu mesa i povrća, a preko njega potom rasporedite ranije pripremljeni pire od krumpira. Pire po želji posipajte s malo crvene paprike ili kajenskog papra.

Pecite u pećnici oko 25 minuta tj. dok se površina ne zapeče.

Pečenu pastirsku pitu izvadite iz pećnice i prije serviranja pustite da odstoji desetak minuta.





Nema komentara:

Objavi komentar

Adbox
Copyright: finoitocka.blogspot.com 2011-2019. Pokreće Blogger.