/za 4 osobe
4 svinjske pisanice (lungića)
150 g suhih šljiva
300 g maslaca
30 ml ulja
30 ml domaće šljivovice
300 ml kiselog vrhnja
150 ml slatkog vrhnja
1/2 vezice peršinovog lista
200 ml bijelog vina
papar, sol
Priprema:
Suhim šljivama odstranite koštice (ako već nisu) te ih napunite maslacem.
Napravite udubinu u sredini cijelom dužinom svinjskog filea (za izradu udubine može poslužiti i drška kuhače). Udubinu ispunite suhim šljivama (dio šljiva ostavite za umak).
U dubljoj tavi zagrijte ulje te na njemu ispecite meso sa svih strana, dok ne postane rumeno. Pazite da meso ne prepečete, pisanica je vrlo meka i delikatna. Kad je pečeno, izvadite ga i odložite na tanjur sa strane.
Ostatak suhih šljiva narežite na rezance te ih, zajedno s vinom, dodajte u tavu u kojoj ste pekli pisanice. Iskuhavanjem smanjite količinu vina na trećinu. Zatim dodajte kiselo i slatko vrhnje pa kuhajte još nekoliko minuta dok ne dobijete gusti umak. Ako je umak ispao pregust, razrijedite ga s malo vode te ponovno zakuhajte.
Na kraju ulijte domaću rakiju šljivovicu te kuhajte 1-2 min, kako bi alkohol ispario. U tako pripremljeni umak vratite ranije ispečene pisanice i pustite kratko da se svi okusi prožmu. Kod serviranja posipajte sitno sjeckanim peršinovim listom.
Poslužite uz kuhanu rižu ili tjesteninu (široke rezance).
Nema komentara:
Objavi komentar