Shakshuka

Sastojci:
/za 5 serviranja

1 žlica maslinovog ulja
1/2 srednje velikog žutog luka ili luka srebrenca, sitno nasjeckanog
1 češanj češnjaka, protisnut
1 srednje velika zelena paprika, nasjeckana
2 konzerve sjeckanih pelata / ili 4 šalice svježih nasjeckanih rajčica, bez kožice
2 žlice koncentrata rajčice
1 žličica čilija u prahu
1 žličica kumina
1 žličica mljevene crvene paprike
malo kajenskog papra
šećer (opcija, ako je rajčica prekisela)
sol, papar
6 jaja
1/2 žlice sjeckanog svježeg perišnovog lista - za posipanje

Priprema:

Zagrijte duboku veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje i luk pa dinstajte nekoliko minuta, dok luk ne omekša. Dodajte češnjak pa još kratko prodinstajte.

Dodajte sitno nasjeckanu papriku i pržite 6-7 minuta. Zalijte pelatima i dodajte koncentrat rajčice pa dobro promiješajte. Dodajte začine i šećer, još jednom promiješajte i pustite da se ukuha, oko 5-7 minuta. Po potrebi dodatno začinite, posolite i popaprite.

Potom u smjesu s rajčicom razbijte jaja (na oko) tako da ih ravnomjerno rasporedite po tavi - 5 oko ruba tave i jedno u sredinu. Poklopite i pustite da se sve zajedno kuha oko 10 minuta ili dok se jaja ne skuhaju, a umak malo ne ugusti. Povremeno provjeravajte i protresite tavu, kako se sadržaj ne bi zaljepio za tavu.

Ukoliko više volite kada žumanjak nije u potpunosti skuhan, prije no što razbijete jaja u tavu ukuhajte umak tako da ćete jaja trebati samo kratko kuhati u njemu.

Prije serviranja posipajte sjeckanim peršinovim listom.

Shakshuka se servira kao doručak, ručak ili večera. Kao doručak servirajte je uz svježi, hrskavi kruh, a kao večeru uz zelenu salatu za prilog.


Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.