/za 3 serviranja
12 velikih škampa
6 velikih feta pršuta
400 g riže
1 žlica naribanog sira (npr. gouda)
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica nasjeckanog peršinovog lista
Priprema:
Škampe stavite u kipuću slanu vodu i kuhajte ih nekoliko minuta, procijedite i očistite repove te izvadite meso iz kliješta.
U vodu u kojoj su se kuhali škampi stavite glave škampa i prokuhajte ih još jednom. Procijedite (vodu sačuvajte) pa dodajte meso iz kliješta.
U pola sačuvane tekućine skuhajte rižu al dente. Ostatak tekućine možete zamrznuti i koristiti kao riblji temeljac za neki drugi recept.
Pećnicu zagrijte na 180°C.
Vatrostalnu posudu premažite s malo ulja. Svaki rep škampa omotajte u pola fete pršuta pa ih poslažite u nauljenu posudu. Po potrebi ih možete učvrstiti čačkalicama ili drvenim štapićima. Pecite u pećnici 8-10 minuta tj. dok bijeli dio pršuta ne postane staklast.
Izvadite škampe iz pećnice pa po želji poškropite s malo maslinova ulja i stino sjeckanim peršinovim listom. Posipajte i s malo ribanog sira pa vratite u pećnicu i pecite još 1-2 minute.
Poslužite uz ranije skuhanu rižu.
Nema komentara:
Objavi komentar