20121103

Riža u balsamico umaku

Sastojci:

1 veći file pilećih ili purećih prsa, izrezanih na trakice
1 veća ili 2 manje kolerabe, izrezane na prutiće
1 glavica luka, sitno nasjeckana
2-3 mrkve, izrezane na kockice
2 žlice aceta balsamica
1 žlica brašna
voda
1-2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana (protisnuta)
suhi bosiljak
sol, papar, vegeta
slatka mljevena paprika
200 g riže

Priprema:

U tavi na zagrijanom ulju i laganoj vatri propržite luk tako da se zastakli.

Dodajte kolerabu i kratko je pržite dok se djelomično ne zarumeni. Potom dodajte trakice pilećih prsa. Posolite, dodajte malo vegete i slatke mljevene paprike. Protresite tavu.

Dodajte kockice mrkve i podlijte s oko 4 dl vode. Pustite da zakuha.

U međuvremenu, u posebnom loncu stavite kuhati rižu.

U manjoj zdjelici umutite brašno, aceto balsamico, malo bosiljka,  malo soli i češnjak. Umutite metlicom da nema grudica. Tako pripremljenu smjesu ulijte u tavu s povrćem te na laganoj vatri ukuhajte umak do željene gustoće.

Na kraju povrće po ukusu začinite s malo papra te po potrebi s još kojim od gore navedenih začina.

Ovako pripremljeno povrće u umaku servirajte s toplom rižom.

Savjeti:Umjesto kolerabe može se dodati i krumpir, izrezan na kockice.

Pripazite s količinom aceta balsamica, da vam umak ne bi ispao prekiseo.

Ako rižu kuhate u slanoj vodi, neka vam umak bude blaže začinjen. I obratno.


Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...