Džem od malina


Sastojci:

2,5 kg malina
sok od jednog limuna
2,5 kg šećera


Priprema:
U veći lonac stavite maline i prelijte ih limunovim sokom. Miješajući, kuhajte na srednje jakoj vatri dok maline ne puste sok. Kada smjesa zakuha, smanjite temperaturu (vatru) te na tako laganoj vatri voće kuhajte još oko 20 minuta, povremeno miješajući.

U međuvremenu, u vatrostalnu posudu usipajte šećer te je stavite u pećnicu na najnižu temperaturu da se grije oko 15 minuta. Tako zagrijani šećer dodajte voću te smjesu miješajte sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi.

Pojačajte temperaturu te kuhajte još oko 5 minuta (miješanje sada nije potrebno). Voće će se polako početi zgušnjavati. Je li smjesa dovoljno gusta možete provjeriti tako da u nju na sekundu uronite rub hladnog tanjurića. Ako je džem gotov, stisnuti će se na tanjuriću. Ako je smjesa i na tanjuriću tekuća, potrebno je dodatno kuhanje.

Staklenke u koje ćete uliti džem trebate prethodno sterilizirati i zagrijati u pećnici kako staklo ne bi puklo pri dodiru s vrućim voćem.

Skuhani džem uklonite s vatre. Žlicom uklonite pjenu koja se nakupila na površini voća. Odmah ga prelijte u sterilizirane staklenke, 3 mm do vrha. Staklenke dobro zatvorite.

Napomena:
Po ovom receptu dobije se nešto više od 4 kg džema.



Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.