Rezanci s makom

Prošli vikend sam, nakon gotovo 20 godina, ponovno jela domaće rezance s makom. Doduše, iz restorana, ali s pravim, domaćim tijestom i bio je pravi gušt. Sve pohvale na račun restorana Baranjska kuća, hvala što ste me vratili u djetinjstvo. Mmmnjam.

Porcija iz "Baranjske kuće"

Sastojci:

Za 500 g domaćih, širokih rezanaca:
250 g brašna
3 jaja, razdovjena na žumanjke i bjelanjke
3 žličice soli
2 žličice suncokretovog ulja

200 g mljevenog maka
5 žlica šećera
1 1/2 dl mlijeka

Priprema:

Tjestenina:
U veću posudu stavite brašno te na sredini napravite rupu u koju ćete potom dodati žumanjke i sol te malo ulja. Zamješajte te dodajte bjelanjke. Ako je smjesa presuha, dodajte još jedno jaje ili malo (žlicu ili dvije) vode.
Na dasci dobro umijesite tvrđe tijesto. No, iako tvrdo, treba biti elastično kako bi se moglo dobro razvaljati. Kod miješanja dodavajte što manje brašna (ili ga uopće ne dodavajte).

Tijesto razvaljajte na dasci i narežite na trake široke oko 5 cm.
Ovo možete napraviti i uz pomoć mašine za tijesto.

Trake režite na nešto deblje rezance (1/2 cm).

Tjesteninu malo prosušite na suhoj krpi (pazite da krpa nije prana u deterdžentima i omekšivačima, jer će poprimiti njihov miris i okus) te ga skuhajte u slanoj vodi.

Mak i šećer pomiješajte pa ga prelijte prokuhanim mlijekom te dobro promiješajte.

Umiješajte u tjesteninu i poslužite - toplo ili hladno, svejedno!

4 komentara:

  1. Divno izgledaju, nisam nikad probala.

    OdgovoriIzbriši
  2. nisam voljela tjesteninu s makom, ali kako sam sve starija postaje mi primamljivija i nekako se razmišljam da je isprobam

    OdgovoriIzbriši
  3. pa mislim, sramota! vrijeme je za kušanje. :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Danas sam se sjetila (kada sam u trgovini ugledala mak ) moje susjede koja nije imala djecu ,pa je mene voljela kao svoje i ispunjavala mi želje . Jedna od njih su bili čikolćići (sam Bog zna zašto smo to tako nazvale ). Nakon duuuuuuuugo godina sam si samo danas skuhala tijesto s makom -Čikolćiće .....uffff

    OdgovoriIzbriši

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.