Baza:
120 g neslanog maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi
50 g šećera
30 g gorkog kakaa
1 jaje, lagano umućeno
1 žličica ekstrakta vanilije
200 g graham keksa ili keksa Digestive, izmrvljenog
65 g kokosovog brašna
50 g oraha, grubo nasjeckanih
Srednji sloj:
60 g neslanog maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi
2 do 3 žlice mlijeka / ili slatkog vrhnja
20 g (2 žlice) praha za puding od vanilije
1/2 žličice ekstrakta od vanilije
230 g šećera u prahu
Preljev:
120 g tamne čokolade za kuhanje
15 g (1 žličica) neslanog maslaca
Priprema:
Lim koji će vam poslužiti kao kalup za kolač najprije premažite tankim slojem maslaca, kako se kolač ne bi zaljepio za podlogu.
Baza:
Na laganoj vatri u posudi rastopite maslac. Uklonite posudu s vatre te u maslac umiješajte šećer i kakao prah, promiješajte te dodajte jaje te dobro umiješajte pjenjačom. Vratite posudu na laganu vatru te, stalno miješajući, kuhajte smjesu dok se ne ugusti (oko 1-2 minute). Gotovu smjesu uklonite s vatre te u nju umiješajte vaniliju, mrvice graham keksa, kokos i sjeckane orahe. Tako dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedite na podmazani kalup za kolač. Kalup prekrijte prozirnom plastičnom folijom te ga stavite u hladnjak i da se smjesa ohladi i stvrdne.
Srednji sloj:
Mikserom u plastičnoj posudi izradite maslac da postane gladak i kremast. Dodajte mu ostale navedene sastojke i miksajte ih dok smjesa ne postane homogena. Smjesu rasporedite preko prethodno napravljene i ohlađene baze, ponovno prekrijte folijom te ostavite u hladnjaku da se hladi.
Preljev:
Čokoladu izlomite na manje komade te je otopite na pari sa žličicom maslaca. Tako dobiveni preljev ravnomjerno prelijte preko ohlađenog kolača i ostavite da se stvrdne.
Tankim i oštrim nožem narežite kolač na kocke i poslužite ih hladne.
ovaj recept baš odgovara nazivu tvog bloga. Fin je i tačka. :)
OdgovoriIzbrišiSecam se da sam jednom merkala slican recept, ali nisam ih tada pravila. Posle sam zaboravila... Divne su!
OdgovoriIzbriši