Sastojci:
1 l mlijeka
25 dag šećera
12,5 dag griza
5 jaja
3 žlice maslaca
1 vanilin šećer
25 dag margarina
12 listova za savijače
Preljev:
5 dl vode
70 dag šećera
limunova korica
1 žlica limunovog soka
Priprema:
Pristavite kuhati mlijeko pa ukuhajte griz.
Jaja pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom pa ih umiješajte u griz. Dodajte maslac, dobro izmiješajte i ostavite da se hladi. Povremeno promiješajte da se ne stvori korica.
Lim za pečenje (30x20 cm) premažite maslacem, složite pola listova jedan na drugi, a svaki premažite rastopljenim maslacem. Istresite griz masu i složite ostale listove.
Izrežite po želji i stavite peći na 180°C, oko 40 minuta.
Sirup skuhajte od vode, šećera, limunove korice i limunovog soka. Vrući kolač prelijte s vrućim sirupom.
Poslužite hladno, a čuvajte u hladnjaku.
Vec dugo imam zelju da probam ovo...
OdgovoriIzbrišiU Bosni se ovaj kolač/pita zove "kajmačnica".U smjesu se osim putera dodaje i 2-3 kašike slatkog/kiselog kajmaka(mileram,tučeno vrhnje,pavlaka)samo ne nikako slani.Obavezna je ponuda za Bajram uz baklavu,kadaif,ružice,sevdidđan i ostale praznične slastice
Izbriši