Galaktoboureko (Grčka mliječna baklava)



Sastojci:

1 l mlijeka
25 dag šećera
12,5 dag griza
5 jaja
3 žlice maslaca
1 vanilin šećer
25 dag margarina
12 listova za savijače

Preljev:
5 dl vode
70 dag šećera
limunova korica
1 žlica limunovog soka

Priprema:

Pristavite kuhati mlijeko pa ukuhajte griz.
Jaja pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom pa ih umiješajte u griz. Dodajte maslac, dobro izmiješajte i ostavite da se hladi. Povremeno promiješajte da se ne stvori korica.

Lim za pečenje (30x20 cm) premažite maslacem, složite pola listova jedan na drugi, a svaki premažite rastopljenim maslacem. Istresite griz masu i složite ostale listove.
Izrežite po želji i stavite peći na 180°C, oko 40 minuta.

Sirup skuhajte od vode, šećera, limunove korice i limunovog soka. Vrući kolač prelijte s vrućim sirupom.

Poslužite hladno, a čuvajte u hladnjaku.


2 komentara:

  1. Vec dugo imam zelju da probam ovo...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U Bosni se ovaj kolač/pita zove "kajmačnica".U smjesu se osim putera dodaje i 2-3 kašike slatkog/kiselog kajmaka(mileram,tučeno vrhnje,pavlaka)samo ne nikako slani.Obavezna je ponuda za Bajram uz baklavu,kadaif,ružice,sevdidđan i ostale praznične slastice

      Izbriši

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.