Basbousa (kolač od griza)

Sastojci:

2 šalice (250 ml) griza
1 šalica šećera
120 g omekšalog maslaca
250 ml mlijeka
1 1/2 žličica ekstrakta vanilije
2 žličice praška za pecivo
2 jaja
1 šaka očišćenih badema (bijelih, oljuštenih)
tučeno slatko vrhnje

Sirup za preljev:
500 g šećera
350 ml vode
sok od jednog limuna / ili 2 žlice svježe ocijeđenog narančinog soka
1 žličica meda


Priprema:

Najprije pripremite sirup za preljev. U srednje velikoj posudi otopite šećer u vodi, dodajte limunov (ili narančin sok) te zakuhajte. Smanjite jačinu vatre te lagano kuhajte sirup još oko 8 do 10 minuta. Uklonite s vatre i pustite da se hladi.

U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 180°C. Lim na kojem ćete peći kolač podmažite s malo maslaca i lagano pobrašnite. Veličina lima za ovu količinu smjese trebala bi biti oko 20 x 30 cm.

U posudi mikserom izradite maslac i šećer. Dodajte jaja i vaniliju. U drugoj posudi promiješajte griz i prašak za pecivo te tu suhu smjesu polako i postepeno umiksajte u smjesu s jajima. Dodajte mlijeko te izradite mikserom tako da nema grudica.

Smjesu istresite na lim za pečenje i poravnajte površinu.

Tankim nožićem dijagonalno zarežite porvrišnu, tako da dobijete  rombove (što će ujedno biti i konačni oblik kolača na tanjuru). U sredinu svakog romba stavite po jednu polovicu badema (ili nekoliko komadića, ako ga imate u prutićima).

Stavite peći u pećnicu na oko 25 minuta.

Kad je kolač pečen, prelijte ga sirupom. Koliko ćete sirupa dodati ovisi o tome koliko kolač može upiti. Dok god upija, možete zalijevati. Kad prestane upijati, količina sirupa je dovoljna.

Sirup dodavajte polako, kako ga ne biste odjednom previše ulili i tako potopili kolač. Kolač ne treba plivati!

Poslužite uz žlicu tučenog slatkog vrhnja kao ukras sa strane.


Ideja:
Ako nemate bademe, umjesto njih možete staviti i polovice oraha, a također i pistacije ili kikiriki (neslani).



Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.